BRUSSEL - Het vliegverkeer in Europa blijft nog zeker 24 uur ontregeld door de schadelijke aswolk na een vulkaanuitbarsting in IJsland. Dat heeft de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in Brussel zaterdag laten weten.

Eurocontrol meldde dat het voor zaterdag circa zesduizend vluchten in het Europese luchtruim verwacht. Normaal zijn dat er 22.000.

Eurocontrol stelde dat de problemen vooral groot zijn in het noorden en oosten van Europa. In Zuid-Europese landen als Spanje, Griekenland en Turkije zijn de luchthavens open.

Nederland

Ook het Nederlandse luchtruim is nog niet veilig voor de luchtvaart, omdat de vulkanische as uit IJsland door de huidige weersomstandigheden voorlopig boven het Europese vasteland blijft.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Militaire Luchtvaart Autoriteit, Luchtverkeersleiding Nederland en het KNMI besloten gezamenlijk het luchtruim tot nader order gesloten te houden.

KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft alle vluchten van en naar Schiphol in ieder geval tot zaterdag middernacht opgeschort. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.

KLM heeft dit besloten op basis van de informatie die ze van de autoriteiten heeft gekregen.

Ook Transavia heeft de vluchten van en naar Nederland opgeschort tot zondag, meldt de luchtvaartmaatschappij.

Gevaarlijk

Het Nederlands luchtruim is al sinds donderdagmiddag 18.00 gesloten. Vliegen door een aswolk is onder meer gevaarlijk omdat de motoren van een toestel kunnen uitvallen.

Alle vluchten vanuit Noord-Amerika van zaterdagochtend zijn geannuleerd. Over het al dan niet vertrekken van intercontinentale vluchten met bestemming Amsterdam, wordt op z'n laatst vier uur voor de lokale vertrektijd een besluit genomen en dat wordt gepubliceerd op de website.

België


Het luchtruim boven België blijft in ieder geval tot zaterdagavond 20.00 uur gesloten. Het vliegverbod is met tien uur verlengd.

Het Britse luchtruim blijft in ieder geval tot zaterdagavond 19.00 uur (Britse tijd) gesloten. De vliegbeperkingen in Schotland zijn opnieuw ingevoerd. De toestand in Groot-Brittannië zal in de loop van de dag verslechteren, aldus de Britse luchtvaartautoriteiten.

Duitsland

Het luchtruim boven Duitsland blijft tot zeker zondagmorgen 2 uur uur gesloten in verband met de aswolk die boven Europa hangt na een vulkaanuitbarsting in IJsland. Dat hebben de Duitse luchtvaartautoriteiten zaterdag laten weten.

Ook in Zweden is zaterdag geen vliegverkeer meer toegestaan. En ook het luchtruim boven het noorden van Italië zal zaterdag ten minste acht uur lang worden gesloten.

Reizigers gestrand op Schiphol