DEN HAAG - Het Nederlands luchtruim blijft minstens tot zaterdagochtend 06.00 uur gesloten in verband met de aswolk die boven het land hangt van de vulkaanuitbarsting in IJsland.

Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat laten weten na overleg vrijdag met de Militaire Luchtvaart Autoriteit, KNMI en de Luchtverkeersleiding Nederland.

Het Nederlands luchtruim is al sinds donderdagmiddag 18.00 uur gesloten. Vliegen door een aswolk is gevaarlijk omdat onder andere de motoren van een toestel kunnen uitvallen.

De betrokken organisaties concluderen dat ''de vulkanische as uit IJsland nog steeds een risico is voor de luchtvaart in Nederland''. Ze verwachten dat de condities tot zaterdagochtend vroeg ''niet aanmerkelijk zullen verbeteren''.

De organisaties houden de omstandigheden voortdurend in de gaten om te bepalen wanneer het luchtruim weer opengaat. Ze baseren zich daarbij op informatie van het Volcanic Ash Advisory Center in Londen.

Europa

Ook in de rest van Europa heeft het vliegverkeer nog zeker 24 uur last van de vulkanische deeltjes in de lucht die afkomstig zijn van de uitbarsting van een IJslandse vulkaan. Ongeveer 60 procent van alle vluchten in Europa valt uit.

Volgens Eurocontrol is vrijdag naast in Nederland ook het hele luchtruim van België, Denemarken, Estland, Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Letland en Litouwen gesloten.

Het Belgische luchtruim blijft minstens tot zaterdagochtend 10.00 uur gesloten.

Ook in Polen, het noorden en westen van Duitsland en Noord-Frankrijk is het vliegverkeer stilgelegd. Oostenrijk sluit later op de dag het luchtruim. In het noorden van Noorwegen en Zweden is het vliegverkeer grotendeels hervat.

Wolk

De wolk as uit de vulkaan in IJsland hing vrijdagochtend rond acht uur boven het hele Noordzeegebied en boven het noordelijk deel van Nederland. Dat meldde een woordvoerder van het KNMI in de Bilt.

De wolk beweegt zich met een snelheid van ongeveer 40 kilometer per uur in zuidoostelijke richting en trekt dus langzaam over Nederland.

De zegsman durfde niet te voorspellen hoe lang de aswolk er over zal doen om Nederland te passeren. ''Je weet niet wat er allemaal achter zit", zei hij.

In de loop van de ochtend wordt meer duidelijk over hoe het weer zich vrijdag ontwikkelt en welke luchtstromingen er dan te verwachten zijn.

Slapen

Ongeveer 2000 gestrande reizigers hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht op Schiphol. In het gebied achter de douane sliep het merendeel van hen op veldbedden. De nacht is rustig verlopen.

Rond acht uur kregen de passagiers een ontbijtje aangeboden van de luchthaven. De meeste bagage van de op Schiphol gestrande passagiers is opgeslagen in de bagagekelder.

Hopen

Reizigers blijven vrijdagochtend naar Schiphol komen, ondanks dat alle vluchten zijn geannuleerd. Ze hopen dat hun vlucht toch vertrekt of zijn niet op de hoogte van het stilleggen van het vliegverkeer.

Bij het NS-loket internationale treinreizen staat wel een hele lange rij met reizigers die met de trein naar het buitenland willen. Koffietentjes op de luchthaven doen goede zaken.

Trein

NS Hispeed zet vrijdagmiddag een extra lange trein in naar Parijs en laat vrijdagavond een extra trein rijden naar Keulen en een naar Frankfurt, aldus een woordvoerster van NS.

Treinen naar Londen zitten helemaal vol. NS raadt reizigers die naar Engeland willen af om in Brussel hun geluk te beproeven, aangezien het ook daar niet mogelijk zal zijn een plaats in de Eurostar te bemachtigen.

Eurolines, de internationale busdienst, heeft het extra druk nu veel gestrande luchtreizigers naar een alternatief zoeken. Er is vooral veel vraag naar busvervoer naar Londen, aldus een woordvoerder.

Bekijk lezersfoto's van de aswolk boven Nederland

Aswolk boven Nederland