DEN HAAG - De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Militaire Luchtvaart Autoriteit hebben donderdag om 18.00 uur het Nederlandse luchtruim gesloten.

Dat gebeurde op basis van een besluit van de ministers van Verkeer en van Defensie, aldus de IVW. Eerder werd nog gesproken van 19.00 als sluitingstijd.

De maatregel is nodig omdat de vulkanische as uit IJsland ''aan het dalen is en tot op de grond aanwezig kan zijn''. En dat vormt een veiligheidsrisico.

Volgens het KNMI is het onder de huidige weersomstandigheden uitgesloten dat het vulkanisch as op het aardoppervlak neerdaalt. ''Dat klopt gewoon niet'', zei een woordvoerder. "Dat gebeurt alleen bij regen en daar ziet het niet naar uit."

Lastig

"De stofdeeltjes bewegen zich op verschillende hoge niveaus in het luchtruim en dat is lastig voor het luchtverkeer", aldus de woordvoerder van het KNMI.

Hoe lang dat gesloten blijft, is afhankelijk van de meteorologische omstandigheden. ''Het is nu nog niet bekend hoelang het gaat duren'', aldus de woordvoerder van de IVW.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) liet sinds de ochtend al steeds minder vliegtuigen toe in de luchtlagen boven de 3 kilometer.

Veldbedden

Veel hotels rondom Schiphol en in Amsterdam zitten vol. Talrijke gestrande reizigers die door het gesloten luchtruim hun vlucht misliepen, hebben een overnachting in de buurt geboekt. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal hotels.

Ongeveer 1300 mensen brengen de nacht van donderdag op vrijdag door op Schiphol. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven donderdagavond.

Schiphol heeft zelf 2200 veldbedden opgezet achter de paspoortcontrole. "We hebben liever te veel dan te weinig bedden", zegt de woordvoerder.

Koningin

Ook koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn gedupeerd door de sluiting van het luchtruim. Ze zouden vrijdag naar Denemarken vliegen voor de zeventigste verjaardag van koningin Margrethe.

Het koninklijk gezelschap reist nu met de trein, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag weten. De koningin, de prins en prinses reizen in het koninklijke treinstel en zijn donderdag vanaf Amsterdam Centraal vertrokken.

Volgens de RVD zullen zij op tijd arriveren om het feestelijke programma vrijdag bij te wonen. Ook het Zweedse en het Noorse vorstenpaar wijken uit naar de trein.

Zij zouden donderdagavond al aanwezig zijn bij een galavoorstelling in het nationale theater, maar komen nu naar verwachting vrijdag aan.

Frankrijk

Luchthavens in het noorden van Frankrijk blijven in elk geval gesloten tot vrijdag 12.00 uur door de aswolk uit IJsland. Dat hebben de Franse luchtvaartautoriteiten donderdagavond laten weten.

De luchthavens in het noorden van het land, waaronder die bij Parijs, gingen in de loop van donderdagavond dicht.

Duitsland

De luchthaven van het Noord-Duitse Hamburg is donderdagavond ook gesloten. Dat meldde een woordvoerster van het vliegveld. Eerder donderdag was de sluiting ook al bekendgemaakt, maar die verklaring werd later ingetrokken.

De Duitse luchtverkeersbeveiliging maakte donderdagavond bekend het luchtruim geleidelijk te sluiten van het noordwesten naar het zuidoosten van het land.

België

Het luchtruim van België blijft in ieder geval gesloten tot vrijdag 18.00 uur als gevolg van de aswolk. Dat heeft de luchthaven van Brussel bekendgemaakt. Het luchtruim is donderdag in fases gesloten.

De luchthaven in Brussel verwacht dat honderden gestrande reizigers daar de nacht zullen doorbrengen. Wachtruimtes worden voorzien van bedden. Ook worden er flessen water uitgedeeld. De website van de luchthaven is gecrasht door overbelasting.

Het Britse luchtruim blijft zes uur langer dicht dan eerder gemeld. Het luchtruim blijft zeker gesloten tot vrijdag 12.00 uur. Dat hebben de Britse luchtvaartautoriteiten donderdagavond laten weten.

Aswolk boven Noord-Europa