LONDEN/AMSTERDAM - Wolken met vulkanische as van de IJslandse vulkaan die woensdag uitbarstte, hebben donderdag het vliegverkeer boven de Britse eilanden en grote delen van Scandinavië platgelegd.

In Groot-Brittannië wordt zeker niet gevlogen van 13.00 uur tot 19.00 uur (Nederlandse tijd), meldden de autoriteiten daar. Ook delen van het Deense en Duitse luchtruim zijn donderdag gesloten.

Vanuit Nederland en België zijn donderdagmorgen al vluchten naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk geschrapt. Vluchten naar het Amerikaanse continent moeten vaak worden omgeleid.

Het KNMI gaf donderdag voor het eerst in de geschiedenis een waarschuwing voor asdeeltjes in de atmosfeer. Die geven naar verwachting bij zonsondergang donderdag een rode kleur.

Weergoden

Hoe lang de problemen met de uitbarsting van de vulkaan in de IJslandse gletsjer Eyjafjallajökull gaan duren is onbekend. Een woordvoerster van de IJslandse luchtvaartautoriteiten, Hjördis Gudmundsdóttir, meende dat alleen de weergoden weten of het een paar dagen of een paar jaren gaat duren.

Het vliegveld van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, heeft dankzij de windrichting overigens weinig last van de aswolken.

De as kan ertoe leiden dat vliegtuigmotoren plotseling stilvallen. Dat gebeurde in 1989 met een vliegtuig van KLM, dat onderweg was van Schiphol naar Tokio. Bij Alaska vloog het toestel door een wolk van de vulkaan Mount Redoubt. Het stof verstopte de vier motoren, die ineens uitvielen. De bemanning slaagde erin de motoren te herstarten.

Aswolk boven Noord-Europa