BERGEN - De inwoners van Bergen aan Zee mogen woensdagnacht na een urenlange evacuatie door de grote duinbrand die sinds het einde van de middag in Bergen woedt terug naar huis. 

Dat zei burgemeester Hetty Hafkamp in de nacht van woensdag op donderdag tegen de aanwezigen in opvangcentrum De Beeck.

Wegens de noodverordening in het gebied werden woensdagavond rond de vierhonderd inwoners en toeristen verplicht het gebied te verlaten. De mededeling van Hafkamp werd in Bergen aan Zee met gejuich ontvangen.

Het sein brand meester is nog niet gegeven, aldus de burgemeester.

Stoplijn

Volgens de burgemeester is het kleine beetje risico dat er nog was inmiddels geweken. ''De stoplijn heeft het beoogde effect gehad. Maar het sein brand meester is nog niet gegeven.'' Over de oorzaak is nog niets te vertellen.

Er is volgens Hafkamp geen risico meer, en mensen kunnen ''gewoon weer terug naar hun eigen huis. Het zal niet fris ruiken, maar qua gezondheidsaspect is het vertrouwd terug te gaan.''

De gemeente zal op een later tijdstip een bijeenkomst houden voor inwoners, misschien deze week nog, of anders begin volgende week.

Razendsnel

Volgens Hafkamp ontwikkelde de brand zich aan het einde van de middag razendsnel, maar heeft de brandweer door het aanleggen van een zogenoemde eerste stoplijn, een strook kale grond, de brand weten te keren.

Op dit moment bestrijden brandweerkorpsen uit Noord-Holland-Noord de brand. Korpsen uit de Zaanstreek, Kennemerland en Noord-Oost Gelderland staan klaar om de brandweerlieden af te lossen. Het nablussen gaat namelijk nog lang duren, voorspelde Hafkamp.

Duinbranden

In augustus en september vorig jaar woedden ook diverse duinbranden in de gemeente Bergen.

Hierbij gingen honderden hectaren duingebied in vlammen op. Het vermoeden bestaat dat deze branden waren aangestoken.

Of de brand opzettelijk is aangestoken, daar wilde de burgemeester niet over speculeren. ''Natuurlijk speelt die gedachte door ons hoofd, ook bij de politie.''

Een overzicht van de branden in de gemeente Bergen

Bekijk lezersfoto's op NUfoto