RIJSWIJK - In de duinen bij Bergen aan Zee woedt een grote brand. Inwoners van het Noord-Hollandse plaatsje worden geëvacueerd. In hetzelfde duingebied, in de driehoek Schoorl-Bergen-Bergen aan Zee, gingen vorig jaar ook al tientallen hectare duinen in vlammen op bij meerdere branden. Er bestond indertijd een vermoeden van opzet. Een overzicht.

28 augustus 2009 - De brandweer evacueert 550 inwoners van Schoorl wegens een zeer grote zich uitbreidende brand in de Schoorlse duinen. Het kost de brandweer dagen om de brand te blussen. In totaal gaat er die dagen 150 hectare duingebied in vlammen op.

16 september 2009 - In het duingebied bij Bergen breekt brand uit waarna tweehonderd omwonenden hun huis moeten verlaten. Tweehonderd brandweerlieden moeten eraan te pas komen om de brand te blussen. Na een paar uur kan het sein brand meester worden gegeven. De brand woedde in een gebied van ongeveer 25 hectare.

16 oktober 2009 - Een grote brand tast ongeveer 1 hectare natuurgebied aan in de duinen bij Schoorl. De brand is vrij snel onder controle. Brandweerlieden vinden meerdere brandhaarden. De politie noteert de gegevens van personen die zich in het gebied bevonden toen de brand uitbrak.

21 oktober 2009 - Opnieuw breekt een grote brand uit in de Schoorlse duinen. De brand beslaat een gebied van ongeveer 300 bij 300 meter. Bewoners lopen geen gevaar. Burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen spreekt haar afschuw uit over de terugkerende branden. De brandweer noemt het aannemelijk dat de brand is aangestoken.