BERGEN - Heel Bergen aan Zee is woensdagavond ontruimd wegens de grote duinbrand die sinds het einde van de middag in Bergen woedt. Wegens de noodverordening die in het gebied geldt werden rond de vierhonderd inwoners en toeristen verplicht het gebied te verlaten.

Dat heeft een woordvoerder van het crisiscentrum gezegd. Burgemeester Hetty Hafkamp verklaarde woensdagavond dat het 'de goede kant op' gaat met de duinbrand, die het centrum dicht heeft genaderd.

 De brand is volgens haar nog niet onder controle. Daarom houdt het crisisteam verschillende scenario's achter de hand.

Risico

Het is volgens de burgemeester zaak de brand te laten stoppen bij de zogenoemde eerste stoplijn, een strook kale grond die de brandweer heeft aangelegd om de brand te keren. ''Het vuur is nog niet over de hele 750 meter breedte gestopt, aan de westkant van de stoplijn bestaat nog een risico'', aldus de burgemeester.

''Dat gaan we niet nemen. Stel dat mensen teruggaan en halverweg de nacht weer ontruimd moeten worden. Dat kun je ze niet aandoen.''

Stoplijn

De eerste stoplijn bevindt zich op 1900 meter van de grens van Bergen aan Zee. Momenteel waait er een krachtige wind over het Noord-Hollandse duinengebied

Mocht de brand de eerste stoplijn overkomen, dan heeft de gemeente een tweede stoplijn achter de hand, 900 meter ten noorden van Bergen aan Zee. Hoe groot het gebied is dat in brand staat of al is afgebrand, is nog onduidelijk.

Evacuatie

Volgens de burgemeester gaat de evacuatie door; ze wist niet hoever die tegen elf uur was. ''We gaan door tot heel Bergen aan Zee leeg is.Het kost uren om 400 inwoners te evacueren.''

Volgens haar zijn er inmiddels ongeveer 90 mensen in opvanglocatie De Beeck, maar volgens journalisten bij De Beeck is dat aantal geslonken tot niet meer dan veertig. Veel mensen hebben in de loop van de avond elders onderdak geregeld.

Brandweer

Op dit moment bestrijden brandweerkorpsen uit Noord-Holland-Noord de brand. Korpsen uit de Zaanstreek, Kennemerland en Noord-Oost Gelderland staan klaar om de brandweerlieden af te lossen. Het nablussen gaat namelijk nog lang duren, voorspelde Hafkamp.

Hafkamp hoopt na middernacht te kunnen melden dat de bewoners van Bergen aan Zee in de loop van de nacht alsnog terug naar hun huizen kunnen. ''Voorlopig raad ik de mensen aan om te overnachten op de plek waar ze nu zijn."

"Het kan wel een of misschien wel twee uur worden voordat ik meer duidelijkheid kan verschaffen. Dat kan alleen als ik zeker weet dat de rookontwikkeling geen bedreiging meer zal vormen voor hun gezondheid.''

Risico

Hafkamp durfde met enige slagen om de arm wel te stellen dat de brand geen risico meer vormt voor de huizen in Bergen aan Zee.

Om middernacht vergadert het crisisteam opnieuw in het gemeentehuis van Bergen.

Wind

Volgens Hafkamp ontwikkelde de brand zich aan het einde van de middag razendsnel. ''Het gebied is droog, zoals meestal in april'', aldus Hafkamp. Ze zag met eigen ogen de rookwolken vanuit het raam van haar werkkamer in het gemeentehuis waar ze woensdagavond een persconferentie hield.

Of de brand opzettelijk is aangestoken, daar wilde de burgemeester niet over speculeren. ''Natuurlijk speelt die gedachte door ons hoofd, ook bij de politie.''

Wegen

Alle wegen naar Bergen en het even verderop gelegen Bergen aan Zee werden woensdagavond afgezet. ''Om ramptoerisme te voorkomen'', aldus een woordvoerster op het gemeentehuis in Alkmaar. De burgemeester zei dat hulpdiensten erg veel last hebben van ramptoeristen.

Metingen hebben inmiddels uitgewezen dat de rook niet schadelijk voor de volksgezondheid is, aldus de zegsvrouw.

Duinbranden

In augustus en september vorig jaar woedden ook diverse duinbranden in de gemeente Bergen.

Hierbij gingen honderden hectaren duingebied in vlammen op. Het vermoeden bestaat dat deze branden waren aangestoken.

Een overzicht van de branden in de gemeente Bergen

Bekijk lezersfoto's op NUfoto