AMSTERDAM - De dader van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009, Karst Tates, zou in 2003 door kroonprins Willem-Alexander zijn ontslagen als beveiliger van Villa Eikenhorst in Wassenaar.

Dat beweert althans bestsellerauteur Tomas Ross tegenover weekblad Story. Ross zegt van "een vooraanstaand persoon die beschikt over contacten in de allerhoogste kringen" te hebben gehoord dat Tates de kroonprins zou kwalijk nemen hem te hebben weggestuurd.

Tates zou op staande voet zijn ontslagen toen in de media foto's verschenen van de verbouwing van Villa Eikenhorst. De kroonprins had het beveiligingsbedrijf waar Tates werkzaam zou zijn geweest juist ingehuurd om dat te voorkomen.

Absolute onzin

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet op het bericht reageren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, waar de RVD naar verwijst, noemt bovenstaande informatie 'absolute onzin.'

Wim de Bruin reageert namens het Landelijk Parket: ''Vorig jaar heeft de Dienst Nationale Recherche (DNR) uitgebreid onderzoek gedaan naar de achtergronden van Karst Tates. In de genoemde periode werkte hij ergens anders, namelijk bij een tankstation.''

Aanslag

De 38-jarige Karst Tates reed tijdens de viering van Koninginnedag met zijn auto door de afzettingen en het publiek, om uiteindelijk tot stilstand te komen tegen het monument De Naald. Juist op dat moment passeerde de Koninklijke Familie in een open bus.

Bij de aanslag vonden acht mensen, onder wie Tates zelf, de dood. Nog eens tien mensen raakten gewond.

Het motief van Tates is nooit duidelijk geworden.