ARNHEM - De vrijspraak voor Lucia de Berk is een feit wat betreft de moorden en moordpogingen waarvoor zij eerder levenslang kreeg.

Het gerechtshof in Arnhem heeft de 48-jarige Haagse verpleegkundige woensdag bevrijd van de eerdere veroordelingen, omdat niet vaststaat dat de 'slachtoffers' door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.

De beslissing van het hof leidde tot luid applaus vanuit het massaal aanwezige publiek in de rechtszaal. De Berk was zichtbaar opgelucht en volgde de uitleg over de beslissing aandachtig.

Het beeld van De Berk als seriemoordenares is met deze uitspraak bijgesteld, zoals het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand had geëist.

Tegelijk is met het arrest een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis een feit. Het proces over de vermeende moorden op ziekenhuispatiënten loopt al sinds september 2001.

Vergrijpen

Voor een aantal andere vergrijpen, zoals het vervalsen van een high-schooldiploma en diefstal van medicijnen, heeft het hof geen straf opgelegd.

Het is volgens het hof niet vol te houden dat de ernstig zieke kleine kinderen en bejaarden een onnatuurlijke of zelfs criminele dood zijn gestorven. ''Uit het opsporingsonderzoek zijn geen feiten en omstandigheden gebleken die daarvoor grond kunnen geven.''

Schakelbewijs

Nu in geen enkel afzonderlijk geval bewijs is gevonden voor moord of poging tot moord, vervalt ook het zogenoemde schakelbewijs waarmee het gerechtshof Den Haag de incidenten aan elkaar had gekoppeld. ''Zonder schakels kan nu eenmaal geen ketting worden gemaakt'', aldus de voorzitter van het hof.

Ook het belang van Lucia's dagboeken veegde het hof in Arnhem van tafel. Las het gerechtshof Den Haag daarin nog een soort bekentenis van Lucia dat ze iemand had vermoord; volgens de raadsheren in de Gelderse hoofdstad is er te veel gekeken vanuit de overtuiging dat De Berk een moordenares was.

''Als het uitgangspunt is dat verdachte een aantal moorden heeft gepleegd, dan ligt een belastende strekking voor het oprapen.''

De Berk schreef in haar dagboek onder meer over een compulsie waaraan ze had toegegeven. Ze verklaarde zelf dat het ging om het leggen van tarotkaarten voor patiënten.

Lucia de Berk vrijgesproken