EINDHOVEN - Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven handhaaft het gebiedsverbod voor de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V.

Dat heeft hij dinsdag besloten in reactie op de bezwaren van de veroordeelde 62-jarige man tegen het besluit.

Belangrijkste reden is dat met Van der V. geen sluitende afspraken zijn te maken over zijn begeleiding, behandeling en toezicht, zo staat in de beslissing.

Van der V. zat 27 maanden onvoorwaardelijke celstraf uit voor ontucht met vier minderjarige jongens uit de Eindhovense wijk Woensel.

Omdat de veroordeling door een beroepsprocedure nog niet definitief is, hoeft hij zich niet te houden aan toezicht door de reclassering. "Nu het toezicht niet uitvoerbaar is, dien ik daarin zelf te voorzien", overweegt Van Gijzel.

Aandacht

De zaak kreeg vorig jaar veel aandacht omdat de burgemeester met een gebiedsverbod wilde voorkomen dat Van der V. zich na zijn vrijlating zou vestigen in Eindhoven.

Een kort geding dat de pedoseksueel destijds aanspande, won hij omdat de burgemeester onbevoegd was en de dreiging niet voldoende had onderbouwd.

Dreigingsanalyse

Van Gijzel beschikt nu over een dreigingsanalyse. De hoofdofficier van justitie in Den Bosch omschrijft de pedosekseel daarin als een onberekenbaar persoon die mensen weet te shockeren en provoceren.

"Zijn houding en gedrag zullen emotionele reacties oproepen en versterken." Omdat hij in Eindhoven geen woning krijgt, zwerft Van der V. momenteel door Nederland.

Impasse

Van Gijzel zegt dat door een lacune in de wet een impasse is ontstaan. Hij zegt niet te willen zwichten voor onredelijke eisen die Van der V. aan zijn terugkeer in Eindhoven stelt.

De onrust in de stad is volgens hem alleen maar gegroeid door optredens van de man in media waarin hij zijn voorkeur voor seks met minderjarigen ontkent of bagatelliseert en geen blijk geeft van lering uit eerdere veroordelingen.

Advies

Anders dan het advies van de onafhankelijke commissie voor bezwaarschriften kiest Van Gijzel voor een gebiedsverbod voor heel Eindhoven.

De maatregel gaat over zes weken in en duurt tot de veroordeling van Van der V. onherroepelijk is. Van der V. kondigde dinsdag opnieuw een gang naar de rechter aan en hij schat zijn kansen hoog in. Volgens hem is er niks veranderd dat een ander oordeel van de rechter rechtvaardigt.