AMSTERDAM - Hepatitis C komt in gevangenissen ruim twintig keer zo vaak voor als daarbuiten. Dit komt voornamelijk door het relatief hoge aantal drugs- en ex-drugsgebruikers, meldt gezondheidsinstituut Nivel dinsdag.

Hepatitis C wordt omschreven als een 'sluipmoordenaar', omdat het vele jaren kan duren voordat er verschijnselen optreden.

Tien tot twintig jaar na de besmetting kan de hepatitis C-infectie leiden tot leveraandoeningen, die tot de dood kunnen leiden.

Hepatitis C wordt overgedragen via bloed-bloedcontact. Vroeger gebeurde dit nog wel eens bij bloedtransfusies, tegenwoordig gaat het bij de helft van de nieuwe meldingen van hepatitis C om spuitende harddrugsgebruikers.

In Nederland hebben vijftienduizend tot zestigduizend mensen hepatitis C. Dat is 0,1 procent tot 0,4 procent van de bevolking. In de Nederlandse strafinrichtingen komt, net als in het buitenland, de ziekte veel vaker voor.

Precieze getallen zijn niet beschikbaar: tussen de 237 en 1272 gedetineerden zijn geïnfecteerd. Mogelijk is een procent of tien van de gedetineerden besmet.