AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft maatregelen getroffen tegen twee vrouwelijke medewerkers nadat de Rijksrecherche onderzoek had gedaan naar een mogelijk lek in het liquidatieproces Passage.

De vrouwen hebben geen vertrouwelijke informatie doorgespeeld aan de onderwereld, maar toch zijn hun posities onhoudbaar geworden, meldt de rechtbank dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Het gaat om de griffier van de onderzoeksrechter in de zaak-Passage en een administratief medewerkster van de griffie. De griffier krijgt een andere baan op de rechtbank, buiten de sector strafrecht, aldus de rechtbank.

De griffiemedewerkster mag niet bij de rechtbank blijven werken omdat zij ''relaties in de familiesfeer heeft die gelieerd zijn aan het criminele milieu''. Volgens de rijksrecherche hoeft aan de persoonlijke integriteit niet getwijfeld te worden, meldt de rechtbank.

Onderzoek

Het onderzoek kwam in februari op gang nadat De Telegraaf had bericht over een mogelijk lek in de zaak-Passage. Om elk risico uit te sluiten, liet de rechtbank een feitenonderzoek doen.

Of het er om ging dat de naam van de anonieme kroongetuige Q5 in de onderwereld bekend zou worden, zoals de krant schrijft, heeft de rechtbank nog niet bekendgemaakt.

Q5

Getuige Q5 verklaart over ontmoetingen in de Rotterdamse Baja Beach Club. Tijdens die bijeenkomsten zouden opdrachten voor liquidaties zijn verstrekt, onder anderen door Dino S.

Hij geldt voor justitie als een van de sleutelfiguren in 'Passage' maar is al enige jaren onvindbaar.