HILVERSUM - De advocaten van seriemoordenaar Koos H. stappen opnieuw naar de rechter om een nieuwe uitzending van Peter R. de Vries over hun cliënt te voorkomen.

Ze zullen daarbij een hogere dwangsom eisen dan die de rechter in Amsterdam vrijdag oplegde. Dat zei één van de raadsmannen, Paul Waarts, dinsdagmorgen in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Zondagavond toonde misdaadverslaggever De Vries de beelden die met een verborgen camera in de tbs-cel van Koos H. in Vught waren gemaakt.

Hij deed dat ondanks een verbod en een daaraan gekoppelde dwangsom van 15.000 euro die de rechter in Amsterdam vrijdag had opgelegd.

Op de opnamen bekent de veroordeelde kindermoordenaar en -verkrachter onder meer de moorden op de drie meisjes.

Dwangsom

In het kort geding van vorige week hadden de advocaten de rechter gevraagd een dwangsom van een miljoen euro op te leggen, maar de rechter vond 15.000 euro voldoende.

De Vries besloot zondag toch tot uitzending wegens het maatschappelijk belang. ''Van die 15.000 euro ging blijkbaar geen prikkel uit'', zei advocaat Waarts dinsdagmorgen.

Aangifte

De raadsman meldde verder dat ook wordt overwogen aangifte te doen tegen De Vries wegens het heimelijk maken van opnamen in een woonomgeving. Een jeugdvriend van H., Nico van Empel, maakte de beelden op verzoek van De Vries tijdens acht bezoeken.

Wanneer het nieuwe kort geding dient is nog niet bekend.