WESTERBORK - Onder grote belangstelling is maandag de bevrijding van Kamp Westerbork herdacht, precies 65 jaar geleden.

De herdenking begon met een stille tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ongeveer honderd kampoverlevenden liepen in de tocht mee.

Tijdens de tocht las acteur Bram van der Vlugt briefkaarten met afscheidsboodschappen voor.

Vier kampoverlevenden leverden hun bijdrage in het herdenkingsprogramma door onder meer hun eigen dagboekfragmenten uit de oorlog voor te dragen.

Ontsnapping

Een van hen was Selma Engel-Wijnberg, die in 1943 via Westerbork werd gebracht naar Sobibor. Als enige Nederlandse vrouw overleefde ze dit vernietigingskamp van de nazi's in Polen.

Omdat Engel-Wijnberg te geëmotioneerd was, liet ze haar dagboekfragmenten voorlezen door actrice Ellis van Maarseveen, die in de bioscoopfilm Escape from Sobibor (1987) de rol van Selma speelde.

Engel-Wijnberg schreef haar dagboek toen ze na haar ontsnapping uit Sobibor maandenlang zat ondergedoken op een hooizolder bij een boer in Polen.

Excuses

Eerder op de middag bood minister Ab Klink (Volksgezondheid en Welzijn) haar namens de Nederlandse regering zijn oprechte excuses aan voor het leed dat haar is aangedaan toen ze terugkwam in Zwolle.

Nederland dreigde haar het land uit te zetten, omdat ze als gevolg van haar huwelijk met de Pool Chaim Engel de Poolse nationaliteit had gekregen.

Verhalenverteller Eric Borrias vertelde tijdens de herdenking over het leven van Settela Steinbach.

Witte anjers

Dit Nederlandse meisje werd in Auschwitz vergast. Ze was een lange tijd een icoon voor de Nederlandse jodenvervolging, tot in 1994 werd ontdekt dat ze niet joods was, zoals werd aangenomen, maar tot de Sinti-familie van de Roma (ook wel zigeuners genoemd) behoorde.

De herdenking in het Drentse Hooghalen eindigde met een minuut stilte na het uitspreken van het joodse gebed Kaddisj door rabbijn Ies Vorst.

Leerlingen van middelbare scholen legden witte anjers neer bij het Nationaal Monument Westerbork. Met anjers werden 65 jaar geleden de Canadezen begroet. Minister Klink legde een krans.