HAARLEM - Zakenman Jan-Dirk Paarlberg heeft Willem Endstra nooit de ware reden voor de beëindiging van hun samenwerking gegeven.

''Je hoeft niet altijd te zeggen wat je denkt'', zei Paarlberg maandag in de rechtbank tijdens het vervolg van zijn strafzaak.

Paarlberg stelt de samenwerking te hebben verbroken om de contacten van Endstra met onder meer misdaadkopstuk Willem Holleeder.

Endstra was volgens Paarlberg van mening dat Holleeder had geboet voor wat hij in het verleden had gedaan.

Beleefdheden

Holleeder zou het rechte pad op hebben gewild en Endstra wilde hem daarvoor de kans geven. ''Onbegrijpelijk'', aldus Paarlberg, die antwoordde op een reeks vragen die het Openbaar Ministerie (OM) hem stelde.

Aan Endstra vertelde Paarlberg dat hij het geld uit de afwikkeling van de samenwerking nodig had om te investeren.

Paarlberg hield vast aan zijn eerdere verklaring dat hij Holleeder twee keer bij Endstra thuis heeft ontmoet. Bij die gelegenheid zouden zij slechts beleefdheden hebben uitgewisseld.

Opknappen

Op vragen van de officieren van justitie over een getuigenverklaring over de aanwezigheid van Holleeder bij een gesprek dat Paarlberg met Endstra voerde over geld, antwoordde Paarlberg dit niet meer te weten.

Ook zou Holleeder volgens een getuige aanwezig zijn geweest bij het opknappen van de woning van een vriendin van Paarlberg. ''Ik heb Holleeder daar nooit gezien'', aldus Paarlberg.

In het kader van de ontvlechting van hun samenwerking zou Endstra in totaal 20,1 miljoen euro hebben moeten betalen aan Paarlberg.

Bokserstype

Onder meer het intimiderende bezoek van een ''bokserstype'' aan zijn woning in Londen in november 2003, bracht Paarlberg ertoe het bij betaling van 17 miljoen euro door Endstra te laten.

''Die man zei dat ik niet zoveel druk op Endstra moest uitoefenen, omdat hij al financieel krap zat'', aldus Paarlberg.

Endstra werd in 2004 geliquideerd. Het OM verdenkt Paarlberg van het witwassen van miljoenen die Holleeder heeft afgeperst van Endstra.