ROTTERDAM - De doorgewinterde crimineel Eric Jan Q. moet twaalf jaar de cel in voor het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind maart zestien jaar gevangenisstraf tegen Q.

De man heeft volgens justitie aanslagen willen plegen op diverse plaatsen waaronder, toeristische trekpleisters, de hogesnelheidslijn, het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam.

Dreigbrieven

Bij doorzoekingen op een schuiladres van Q. vond de politie grote hoeveelheden grondstoffen en hulpmiddelen voor het maken van explosieven.

De politie vond ook kaarten en beeldmateriaal van locaties waar Q. aanslagen wilde plegen.

Daar zat materiaal bij over (de beveiliging van) Prinsjesdag en kaarten van de Botlek. Q. bezat volgens justitie bovendien wapens en verstuurde tientallen dreigbrieven.

Explosieven

De rechtbank kwam tot een lagere straf, onder meer omdat de rechters vinden dat de grondstoffen die Q. had liggen voor het vervaardigen van explosieven niet als kant-en-klaarwapen kunnen worden aangemerkt.

Bovendien achtten de rechters een afpersing van twee broers niet bewezen. Ze rekenden het Q. zwaar aan dat hij aanslagen beraamde.

''Dat raakt de samenleving op zijn grondvesten en wakkert een onveilig gevoel aan. Het is niet aan de verdachte te wijten dat de aanslagen niet zijn uitgevoerd'', aldus de rechtbank.

Gewelddadig

Het OM is tevreden met de uitspraak, hoewel de straf dus lager is dan werd geëist. Een woordvoerder kon nog niet zeggen of justitie in hoger beroep gaat. Q. en diens advocaten waren zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

De Vlaardinger kwam eerder in aanraking met politie en justitie. De straf in deze zaak komt bovenop de celstraf van veertien jaar die hij in 2003 kreeg voor een reeks zeer gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren.

Ontsnapping

De politie betrapte hem in november 1999 op heterdaad op het Centraal Station in de havenstad.

Na een schotenwisseling, waarbij op het drukke Stationsplein zeker vijftig kogels werden afgevuurd, kon de politie hem in de kraag vatten.

Q. wachtte destijds het oordeel van de rechter niet af en ontsnapte nog voor de uitspraak via een luchtkoker uit de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij liep pas in mei 2007 weer tegen de lamp tijdens een winkeldiefstal.