APELDOORN - Net buiten Apeldoorn is maandag de berging begonnen van een Duits jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

''Er zijn keiharde aanwijzingen dat we stoffelijke resten zullen aantreffen'', zei majoor Paul Petersen van de luchtmacht maandag. Het gaat om de piloot die in de buurt van het toestel zou zijn begraven.

De 9 meter lange Messerschmitt stortte op 30 januari 1944 neer vlakbij Wenum Wiesel. De Duitse jager was vanaf Hannover opgestegen om Amerikaanse bommenwerpers te onderscheppen.

''Er zijn er in die tijd tientallen vliegtuigen neergestort in Nederland'', zei Petersen voorafgaand aan de werkzaamheden.

Explosief materiaal

Vermoedelijk had het vliegtuig ook explosief materiaal aan boord. Mede om dat veilig af te voeren, is besloten het onder de grond liggende wrak te bergen, zei een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn.

Een weiland en de achtertuin van Hendrina Holtrigter zijn met hekken afgesloten voor de berging.

Op het terrein werken circa twaalf mensen van onder meer de luchtmacht en een civieltechnisch bergingsbedrijf de komende twee weken om het vliegtuig en mogelijk de piloot uit de grond te halen. Ze graven de grond centimeter voor centimeter af.

Vuurzee

''Ik was veertien maanden oud toen het gebeurde'', aldus Holtrigter. Het gevechtsvliegtuig kwam op een zondagmiddag neer in wat toen nog de achtertuin van haar ouders was. Het ledikant waarin ze lag, kwam door de klap een halve meter omhoog. ''In de tuin ontstond een vuurzee. Mijn oudere zus hield niet op met krijsen van angst.''

Volgens Holtrigter hebben de Duitse autoriteiten delen van het wrak weggehaald. ''Het lichaam van de piloot hing uit de cockpit. Dat hadden ze achtergelaten. Mijn vader heeft de piloot vervolgens elders in de tuin begraven.''