AMSTERDAM - De advocaten van seriemoordenaar Koos H. zullen ''zeker proberen'' de derde uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries over hun cliënt te voorkomen.

Dat zei één van de raadsmannen, Tim de Bont, maandag in reactie op de aflevering over Koos H. die SBS zondagavond uitzond. Hoe precies moet nog worden besproken, aldus de advocaat.

Zondagavond toonde de misdaadverslaggever ondanks een verbod van de rechter in Amsterdam de beelden die met een verborgen camera in de tbs-cel van Koos H. in Vught waren gemaakt.

Een jeugdvriend van H., Nico van Empel, maakte de beelden op verzoek van De Vries tijdens acht bezoeken.

Moorden

Op de opnamen bekent de veroordeelde kindermoordenaar en -verkrachter onder meer de moorden op de drie meisjes Tialda Visser (12), Edith Post (11) en Emy den Boer (18), waarvoor hij begin jaren tachtig tot levenslang is veroordeeld.

Hij geeft ook gruwelijke details over de misdrijven over de meisjes.

Verder vertelt H. dat hij nog een oude kennis in de gevangenis wilde doodsteken en een eerdere leidinggevende van een jeugdinrichting waar hij had gezeten, wilde doodschieten. De man uit de jeugdinrichting zou hem halverwege de jaren zestig hebben misbruikt.

Hij bleek echter al overleden. Ook zegt H. kennis te hebben van de moord op twee Zweedse meisjes in de Belgische Ardennen.

Kort geding

De verdediging van Koos H. overweegt om opnieuw een kort geding aan te spannen. Maar er is één probleem, constateert De Bont. ''Het vorige verbod heeft De Vries ook aan zijn laars gelapt.'' Daarom willen de advocaten zich maandag beraden hoe ze de kwestie precies gaan aanpakken.

De advocaten zullen ook de dwangsom gaan incasseren die op het uitzenden van de verboden beelden stond. ''Maar dat heeft nu nog niet de eerste prioriteit'', vertelt De Bont.

Maatschappelijk belang

Peter R. de Vries, televisiezender SBS en producent Endemol besloten zondagavond toch de verboden beelden uit te zenden, vanwege het volgens hen grote maatschappelijk belang.

''Dit zou zwaarder moeten wegen dan de privacy van een tot levenslang veroordeelde lust- en kindermoordenaar'', aldus SBS. Voor De Vries is het de eerste keer dat hij tegen een uitspraak van een rechter in gaat.

''Maar als een zaak het waard is, is het deze wel. Ik kan en wil mij hier niet bij neerleggen.''