AMSTERDAM - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft de gewraakte beelden van seriemoordenaar Koos H. zondagavond ondanks een verbod van de rechter uitgezonden.

Vrijdagmiddag verbood de rechter in Amsterdam de verslaggever de opnames uit te zenden, die hij met een verborgen camera in een tbs-kliniek in Vught heeft gemaakt van de tot levenslang veroordeelde Koos H.

Volgens de programmamakers, televisiezender SBS en programmaproducent Endemol, dient de uitzending een groot maatschappelijk belang. ''Dit zou zwaarder moeten wegen dan de privacy van een tot levenslang veroordeelde lust- en kindermoordenaar'', aldus SBS.

Rechter

Voor De Vries is het de eerste keer dat hij tegen een uitspraak van een rechter in gaat. ''Maar als een zaak het waard is, is het deze wel. Ik kan en wil mij hier niet bij neerleggen.''

De rechtbank stelde in de uitspraak vrijdag een dwangsom vast van 15.000 euro voor zowel SBS en Endemol als de beelden toch worden uitgezonden. Nu dat is gebeurd, is het aan Koos H. om in actie te komen.

De rechtbank komt niet zelf in actie. De Vries: ''De mogelijke consequenties zijn ons duidelijk, maar we hebben het ervoor over.''

Drieluik

De aflevering zondag was de tweede in een drieluik. Volgende week zondag moet het derde deel nog uitgezonden worden. De Vries: ''We zien de advocaten van Koos H. maandagochtend wel op de stoep verschijnen.''

Eén van de twee advocaten van H., Paul Waarts zegt dat de dwangsom wordt opgeëist als de beelden zijn uitgezonden en dat dan ook wordt overwogen een nieuw geding aan te spannen.

Infiltrant

In het tweede deel in de driedelige serie over H. was te zien hoe zijn in Thailand wonende jeugdvriend Nico van Empel als infiltrant voor De Vries met behulp van een verborgen camera opnamen in de tbs-cel van H. in Vught maakte.

Van Empel wist in drie weken H. acht keer te bezoeken. Hij nam daar onder toeziend oog van het tbs-personeel ook nog eens pornofilms (12 dvd's) met daarin tienermeisjes mee.

Levenslang

De kindermoordenaar en -verkrachter werd begin jaren tachtig tot levenslang veroordeeld. Tijdens zijn proces heeft hij de moord op de drie meisjes Tialda Visser (12), Edith Post (11) en Emy den Boer (18) ontkend.

Tegen zijn jeugdvriend en op de in het geheim opgenomen beelden bekent hij de moorden uitgebreid en geeft gruwelijke details over de misdrijven op de meisjes.

Misbruik

Verder vertelt H. dat hij nog een oude kennis in de gevangenis wilde doodsteken en een eerdere leidinggevende van een jeugdinrichting waar hij had gezeten, wilde doodschieten. De man uit de jeugdinrichting zou hem halverwege de jaren zestig hebben misbruikt. Hij bleek echter al overleden.

Ook zegt H. kennis te hebben van de moord op twee Zweedse meisjes in de Belgische Ardennen.