ROTTERDAM - De tien piraten die na hun arrestatie door Nederlandse mariniers aan boord van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp zitten, worden volgende week overgebracht naar Nederland.

Daarna zullen ze worden overgedragen aan de Duitse autoriteiten. Dat meldde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag.

De tien verdachten hadden een Duits koopvaardijschip gekaapt, maar de Nederlandse mariniers slaagden er na een vuurgevecht in de opvarenden te bevrijden.

De Duitse justitie heeft vrijdag Europese aanhoudingsbevelen naar het Nederlandse Openbaar Ministerie gestuurd. Duitsland wil de piraten berechten.

Schotenwisseling

De bemanning van de Tromp bevrijdde op tweede paasdag het Duitse schip van de piraten. De actie op 500 zeelmijlen uit de kust van Somalië ging gepaard met een schotenwisseling tussen het marineschip, de boordhelikopter, de mariniers van het boardingteam en de piraten.

Tot dusver moest de Tromp opgepakte piraten steeds vrijlaten door een gebrek aan vervolgingscapaciteiten in de regio.

Daarom toonde minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zich vrijdag na de ministerraad zeer tevreden dat Duitsland de vervolging van de tien piraten op zich wil nemen.

Marechaussee

Het ministerie van Defensie organiseert het transport van de verdachten vanuit Djibouti naar Nederland. De marechaussee zal hen tijdens de overtocht begeleiden.

De Europese aanhoudingsbevelen uit Duitsland worden behandeld door de rechtbank en het Openbaar Ministerie in Amsterdam.