ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) daagt negen gemeente- en provincieambtenaren en drie medewerkers van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra voor de rechter. Dat heeft het OM zaterdag bekend gemaakt.

Zij worden verdacht van ambtelijke corruptie en omkoping, aldus het OM. In juni wordt de zaak voor het eerst door de rechtbank in Den Bosch behandeld tijdens een regiezitting.

Justitie moet nog beslissen of nog eens vijftien andere verdachten voor de rechter worden gedaagd.

Ook heeft het OM nog niet beslist of ook Janssen de Jong Infra zelf wordt vervolgd op verdenking van het omkopen van ambtenaren.

De zaak kwam aan het licht toen justitie in januari 2009 negen ambtenaren oppakte, acht in Limburg en een in Spijkenisse, op verdenking van het aannemen van steekpenningen.

Vertrouwelijke informatie

Zij zouden Janssen de Jong vertrouwelijke informatie hebben verstrekt over projecten van de gemeenten Spijkenisse, Voerendaal, Landgraaf, Maastricht, Heerlen, Nuth, Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

De steekpenningen zouden hebben bestaan uit een auto, tuinaanleg, schilderwerk, verbouwingen, dure diners in exclusieve restaurants, een reis naar de Grand Prix van Monaco, tickets voor concerten en voetbalwedstrijden, dagjes uit en geldbedragen.

Beslag gelegd

Het OM heeft inmiddels beslag gelegd op contante geldbedragen, een spaarrekening, een auto, een motor en de overwaarde van een woning.

Op een uitzondering na zijn de verdachte ambtenaren inmiddels ontslagen of op non-actief gesteld. Ook de verdachte medewerkers van Janssen de Jong Infra zijn niet meer in dienst van het bedrijf.