HAARLEM - De van witwassen verdachte zakenman Jan-Dirk Paarlberg heeft op zijn privéadres in Londen bezoek gehad van 'de man met de grote neus'.

Paarlberg heeft dat destijds tegen zijn belastingadviseur Ad van Tatenhove gezegd. Van Tatenhove bevestigde vrijdag zijn eerdere verklaring hierover op een vraag van de officier van justitie.

Misdaadkopstuk Willem Holleeder stond bekend als 'de neus', vanwege de omvang van zijn neus. ''Het viel op dat Jan-Dirk onder de indruk was van dat bezoek'', aldus Van Tatenhove.

''Normaal gesproken vertelde hij me niet wat hij in het weekeinde deed.'' De fiscalist zei erbij niet te weten of het om Holleeder ging.

Ontmoeting

Tijdens getuigenverklaringen voor het hof in de zaak tegen Holleeder vorig jaar februari heeft Paarlberg gezegd Holleeder driemaal te hebben ontmoet.

Tweemaal bij de in 2004 vermoorde zakenman Willem Endstra thuis, waar Holleeder toen toevallig ook was, en eenmaal in een restaurant.

Schulden

Later zei zijn toenmalige advocaat Gabriël Meijers dat Paarlberg het restant van Endstra's schulden heeft laten zitten, na bezoek in Londen van een 'sportschooltype', dat aangaf dat hij namens Endstra kwam.

Als getuige verklaarde Paarlberg nooit door Holleeder onder druk te zijn gezet of gebruikt te zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Paarlberg van het witwassen van de door Holleeder van Endstra afgeperste miljoenen. Paarlberg ontkent.

Afspraken

Van Tatenhove zat vrijdag in het getuigenbankje naast Joop van der Haar, die vanaf 2003 als controller werkte voor vastgoedbedrijf Convoy van Endstra.

De twee werden afwisselend aan de tand gevoeld over de afspraken die tussen Endstra en Paarlberg waren gemaakt en transacties die daarmee gemoeid waren.

Afpersingen

Van der Haar stelde dat de betalingen van Endstra aan de onderneming Ballados van Paarlberg te maken hadden met afpersingen van Endstra door Holleeder. Dat zou Endstra tegen hem hebben gezegd.

Paarlberg was volgens hem een doorgeefluik van Holleeders geld. ''Zo heb ik het altijd van Endstra gehoord.''

Volgens Van Tatenhove betroffen de betalingen afgesproken transacties om de samenwerking tussen Paarlberg en Endstra te verbreken. Met afpersing had dat volgens hem niets te maken. ''Van der Haar was niet van alles op de hoogte.''

De zaak gaat maandag verder met het verhoor van Paarlberg door het OM.