ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen Jurick M., die in een Rotterdamse kroeg een man zou hebben vermoord en twee mannen zwaar zou hebben verwond, 18 jaar celstraf geëist. De zaak diende vrijdag voor de rechtbank in de havenstad.

De schietpartij vond in mei vorig jaar plaats in café Noordplein. Volgens de officier van justitie ging M. naar de kroeg om de confrontatie te zoeken met het slachtoffer. Dat mondde uit in een vechtpartij, waarbij zes keer werd geschoten.

M. ging de bewuste nacht aan de bar zitten en bestelde iets te drinken. ''Gewoon om te chillen'', zei hij tegen de rechters.

Keukentje

Daar werd hij naar eigen zeggen op zijn schouders getikt, door een volgens hem onbekende man. Hij ging mee naar het keukentje achterin de zaak waar het uitliep op een handgemeen.

De 27-jarige verdachte beweerde dat hij werd aangevallen en dat zijn aanvaller een wapen trok. Na een korte worsteling kreeg M. volgens zijn eigen verklaring het pistool in handen. Hij schoot zou zijn slachtoffer uit zelfverdediging hebben neergeschoten.

De man overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Twee mannen die tussenbeide probeerden te komen, raakten zwaar gewond.

Noodweer

Het OM gelooft niet in noodweer, onder meer omdat M. het wapen zelf mee naar de kroeg zou hebben genomen. M. zou zijn slachtoffer hebben gekend en hebben opgezocht. Waarom hij dat deed, is volgens justitie onduidelijk gebleven.

M. liep na de schietpartij rustig het cafe uit en ook dat duidt erop dat er geen sprake kan zijn van noodweer, meent justitie.

M. zei dat hij werd aangevallen, de officier van justitie denkt dat het goed mogelijk is dat dat gebeurde omdat de verdachte in het keukentje zijn wapen toonde. Ze benadrukte dat er geen getuigen zijn die het slachtoffer met het wapen hebben gezien.

M. is geen onbekende van justitie. Hij werd in het verleden meerdere malen veroordeeld voor bedreiging. Als minderjarige zat hij al eens vast voor een poging doodslag.