DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Haag straffen tot acht jaar cel geëist tegen tien mannen van tussen de 19 en 22 jaar, die worden verdacht van groepsverkrachting, mishandeling, uitbuiting en mensenhandel.

De verdachten behoorden tot de zogenoemde 'Pijnacker Noord-groep'. Eén verdachte moet wat justitie betreft worden vrijgesproken.

De jonge mannen zouden tussen eind 2005 en het voorjaar van 2009 in Pijnacker, Delft en Den Haag een onbekend aantal minderjarige meisjes hebben misbruikt.

De politie kwam de omvangrijke zaak vorig jaar op het spoor, toen er filmpjes opdoken waarop de seksuele handelingen met hen waren te zien. Het OM beschikt over verklaringen van tien meisjes die veelal op aandringen van hun moeder vertelden wat er was voorgevallen.

Loverboys

De hoogste straffen werden gevraagd voor de hoofdverdachten en vermoedelijke loverboys Yousef A. (acht jaar) en Adil H. (vier jaar). Yousef A. maakte volgens het OM in de bioscoop of bij een pizzatent contact met meisjes.

Vervolgens nam hij ze mee naar een woonhuis of een kelderbox om daar seks met ze te hebben. Uiteindelijk besloot hij de meisjes ook met zijn vrienden te 'delen'.

Vastgebonden en mishandeld

Sommige slachtoffers werden vastgebonden, mishandeld en uitgekleed. ''Ze waren niet altijd gewelddadig, het waren vaak mooie praatjes'', zo verklaarde een van hen aan de politie. De meisjes waren veelal onder invloed van alcohol of drugs.

Tijdens de vermeende groepsverkrachtingen werden filmopnamen gemaakt met mobiele telefoons. Uit die beelden maakte de politie op dat er geen sprake van vrijwilligheid was geweest.

Alle verdachten beweren dat de meisjes juist wel vrijwillig meewerkten. Hun advocaten voeren volgende week hun verdediging.