SOEST - Salesianen van Don Bosco die beschuldigd zijn van seksueel misbruik, moeten zich per direct terugtrekken uit hun functies. Dat heeft de overste van de salesianen, pater Herman Spronck, vrijdag gemeld.

Volgens de redacties van NRC Handelsblad en de Wereldomroep, die als eerste met berichten over het seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen naar buiten kwamen, is het voor het eerst dat een katholieke instelling maatregelen neemt tegen religieuzen.

Drie (ex-)paters en broeders uit de congregatie die eerder werden beschuldigd van seksueel misbruik, blijken nog actief te zijn in het jongerenwerk of in bestuursfuncties.

Slachtoffers

Volgens de pater moet daar nu een einde aan komen en heeft het drietal inmiddels laten weten gehoor te zullen geven aan de oproep. De drie (ex-)paters en broeders hebben functies ''binnen zelfstandige stichtingen'', aldus Spronck in een schriftelijke reactie, waarvan ''er één een stichting is binnen de congegratie''.

Ook heeft Spronck laten weten dat zes slachtoffers van seksueel misbruik zich bij hem hebben gemeld. Zij hebben verzocht om een lotgenotenbijeenkomst. Maar de pater vindt het nog te vroeg ''om reeds in vergadering te gaan met de slachtoffers.''