AMSTERDAM – Peter R. de Vries mag de geheime opnamen van Koos H. in een tbs-kliniek niet uitzenden zonder toestemming van de betrokkene.

Dat heeft de rechter vrijdag bepaald.

De Vries en SBS6 mogen wel de informatie gebruiken die is verworven uit de contacten tussen H. en een jeugdvriend. Ook mag Koos H. letterlijk worden geciteerd.

 De Vries wilde nog twee uitzendingen maken over de tbs’er.

De eerste uitzending mocht wel doorgaan omdat daar geen beelden van H. in zaten en ook geen citaten werden gebruikt.

Teleurgesteld

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is teleurgesteld en verrast dat hij zijn met verborgen camera opgenomen beelden van de tot levenslang veroordeelde kindermoordenaar Koos H. van de rechter niet mag uitzenden.

Hij had niet verwacht dat ''de belangen van de privacy van een kindermoordenaar boven het aan de kaak stellen van misstanden'' zou gaan. ''Misschien is dit het toppunt van beschaving'', concludeert de journalist cynisch.

Hij moet nog bespreken hoe er met deze tegenslag wordt omgegaan. Voor de eerstkomende uitzending van zondag kan het besluit van de rechter immers niet worden aangevochten. De misdaadverslaggever zegt ervan uit te gaan de strijd op langere termijn wel aan te gaan met als doel om de beelden alsnog te kunnen uitzenden.

'Grote gevolgen'

Volgens De Vries heeft de uitspraak op korte termijn grote gevolgen, want ongeveer 80 procent van de geplande uitzendingen over Koos H. is gebaseerd op de verboden beelden. De journalist stelt dat het niet uitzenden daarvan moeilijk kan worden opgevangen.

De beelden laten volgens hem immers zien hoe H. iets zegt en tonen zijn lichaamstaal. ''Dat is heel belangrijk. Dat kun je niet zomaar ondervangen door tekst in beeld te brengen.''

De misdaadverslaggever sprak na het besluit van de rechter met de nabestaanden van de slachtoffers van Koos H. ''Zij vragen zich af hoe het kan dat iemand die hun kinderen heeft vermoord en altijd zijn mond heeft gehouden en die nu opendoet, worden beschermd'', aldus De Vries. ''Ze zijn helemaal uit het veld geslagen.''

'Merkwaardig' 

Vorige week bleek uit de uitzending van het programma van Peter R. de Vries al dat H. in zijn cel in de tbs-kliniek naar pornofilms mocht kijken. In de brief die H. schreef naar zijn in Thailand wonende jeugdvriend Nico van Empel, stelde hij daarover zelf verbaasd te zijn.

''Merkwaardig'', aldus H. in de brief, waarin hij Van Empel vraagt hem meer seksfilms te sturen, ''het liefst met tieners''.

Infiltrant

Van Empel, zelf herhaaldelijk veroordeeld voor fraude en oplichting, treedt op als infiltrant in de serie van drie uitzendingen die De Vries voor ogen heeft.

De misdaadverslaggever stelt dat daarin met behulp van een verborgen camera opnamen zijn gemaakt in de tbs-cel van H. De uitzendingen zullen ''schokkende onthullingen'' aan het licht brengen, aldus De Vries onlangs.

Kerfstok

In een briefwisseling met Van Empel schrijft H. onder meer dat hij weet hoe het zit met de moord op twee Zweedse meisjes die destijds in de Ardennen werden gevonden. De moord werd nooit opgelost, maar H. was in beeld als verdachte.

H. schrijft nu dat hij het zelf niet heeft gedaan, maar weet wie de moorden wel op zijn kerfstok heeft.

H. werd begin jaren tachtig tot levenslang veroordeeld, zonder tbs. De reden dat hij tegenwoordig toch in een tbs-kliniek, zit zou te danken zijn aan de uiteindelijke bekentenis van de moord op de drie meisjes Tialda Visser (12), Edith Post (11) en Emy den Boer (18), zo schrijft H. aan zijn jeugdvriend.