AMSTERDAM - Bewakers van de Utrechtse tbs-kliniek Van der Hoeven hebben tbs-patiënten als hulpje ingezet. De tbs'ers moesten onder meer medepatiënten tegen de grond werken bij incidenten, hen afvoeren naar isoleercellen of hen vasthouden als zij werden 'platgespoten'.

Het ministerie van Justitie heeft naar aanleiding hiervan ingegrepen, schrijft het AD vrijdag. De kliniek moet van het ministerie vanaf mei stoppen met het op deze manier inzetten van tbs'ers.

"Fysiek ingrijpen door patiënten is niet toegestaan, want het is vragen om ongelukken", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant.

Ex-patiënten van de kliniek verklaarden dat zij jarenlang bij tientallen incidenten moesten helpen. Zij konden naar eigen zeggen niet weigeren dit te doen, omdat zij dan 'zelf aangepakt zouden worden'.

Koord

Ex-patient Gerrit Steffen zegt tegen de krant, dat hij drie jaar geleden een medepatiënt uit het koord moest losmaken waarmee die zichzelf had opgehangen. Een bron dichtbij het bestuur van de kliniek weet aan de krant te melden dat er een intern onderzoek gaande is.