LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag een taakstraf van 180 uur opgelegd aan een Leeuwarder echtpaar wegens een illegale adoptie.

Ook krijgen de 56-jarige politieman en zijn 48-jarige vrouw een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar.

Het echtpaar heeft een klein Filipijns meisje illegaal geadopteerd. De vrouw komt zelf oorspronkelijk ook uit de Filipijnen en kreeg naar eigen zeggen in 2006 het meisje in handen gedrukt bij een familiebezoek in haar vaderland. In overleg met haar echtgenoot besloot ze het kind mee te nemen naar Friesland.

Inschrijven

De zaak kwam vorig jaar aan het licht toen de man het meisje bij de gemeente Leeuwarden wilde inschrijven.

De man zou hebben gedaan alsof hij en zijn vrouw de biologische ouders van het kind waren. Het meisje had echter Filipijns paspoort, waardoor een Nederlands ouderschap niet voor de hand lag.

Vorig jaar sprak de rechtbank in Leeuwarden het duo vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) veranderde in hoger beroep de aanklacht.

Geboorteakte

De aanklager vervolgde het echtpaar toen alleen nog voor het vervalsen van de geboorteakte en het onttrekken van het kind aan het wettelijk gezag. Bij de rechtbank beschuldigde het OM de twee ook van mensenroof.

Van onttrekking aan het gezag zijn de man en vrouw vrijgesproken. Het hof kan niet achterhalen wie het wettelijk gezag over het kind uitoefende voordat de Nederlanders het meenamen.

De biologische vader van het kind is onbekend en de biologische moeder zou vlak na de overdracht zijn overleden.

Bewezen

Het vervalsen van de geboorteakte en het gebruikmaken daarvan acht het hof wel bewezen. De vrouw heeft volgens de rechters op de Filipijnen met een ambtenaar een akte opgemaakt, waarin ze zich voordeed als de biologische moeder. Vervolgens gebruikten zij de akte bij de afdeling Burgerzaken in Leeuwarden.

Het hof vindt dat de verdachten het vertrouwen hebben geschaad dat instanties in bepaalde geschriften moeten kunnen stellen. Dat geldt ook voor het vertrouwen dat staten onderling moeten kunnen hebben in elkaars organen en diensten.

Spijtig

Advocaat Alie Westerhuis noemt de uitspraak 'spijtig' voor haar cliënten. Ze weet nog niet of ze in cassatie gaat. Of de uitspraak van het gerechtshof gevolgen heeft voor de baan van de politieman, kon ze nog niet zeggen.

Het kindje verblijft momenteel in een pleeggezin. Volgens Westerhuis is de naam die haar cliënten het kindje gaven ondertussen veranderd. Eerder kondigde de advocaat aan dat haar cliënten bij vrijspraak het meisje terug zouden proberen te krijgen.

''Ik weet niet wat we nu doen, maar uiteindelijk zal het meisje zelf willen weten wie haar naar Nederland heeft gehaald'', aldus Westerhuis.