UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft de gemeente Utrecht verplicht noodopvang te regelen voor een uitgeprocedeerde asielzoekster en haar 3-jarige dochter.

Dat bevestigde mensenrechtenorganisatie Defence for Children donderdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in Trouw.

Het is de eerste keer sinds het advies van het Europees Comité voor Sociale Rechten over noodopvang dat een rechter uitspraak deed over een individueel geval.

Onderdak

''Minister Hirsch Ballin deed alsof het slechts een 'adviesje' was. Nu blijkt dat dit verzoek tot onderdak wel degelijk juridisch toepasbaar is'', aldus Carla van Os van Defence for Children.

Moeder en dochter werden vorige week uit asielzoekerscentrum Ter Apel gezet. Ze keerden terug naar hun oude woonplaats Utrecht en worden nu tijdelijk opgevangen door de organisatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers STIL.

Defence for Children heeft goede hoop dat twintig andere rechtszaken tot dezelfde uitkomst leiden.

Oplossing

Wethouder Piet van der Sluijs van de gemeente Utrecht wil in gesprek met demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om tot een langetermijnoplossing te komen.

Een woordvoerster laat weten dat de gemeente nu in een soort spagaat tussen het landelijke beleid en de praktijk zit.