UTRECHT - Het aantal verzoeken om euthanasie is niet toegenomen sinds de invoering van de euthanasiewet in 2001.

Dat schrijven onderzoekers van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel in een donderdag verschenen artikel in het vakblad British Journal of General Practice.

Uit cijfers van Nivel blijkt dat de euthanasiewet er wel toe heeft geleid dat er meer en beter over euthanasie wordt gecommuniceerd. ''En dat komt de kwaliteit ten goede. Zodat bijvoorbeeld de juiste middelen worden gebruikt in de juiste dosering'', aldus de onderzoekers.

De aard van de euthanasieverzoeken, bijvoorbeeld wegens pijn of verlies van waardigheid, blijkt niet zo veel veranderd. Er is volgens de onderzoekers geen euthanasiehype ontstaan doordat de regeling is omgeven met met veel zorgvuldigheidscriteria.

Scholing

''Huisartsen kunnen goed aan de wet voldoen'', aldus Nivel-onderzoeker Gé Donker, zelf ook huisarts.

''Als je euthanasie goed bij wet regelt, kun je training in het omgaan met het onderwerp opnemen in de huisartsenopleiding en nascholing. Verpleeghuizen en ziekenhuizen kunnen het opnemen in hun beleid.''

Nivel baseert zich op wekelijkse rapportages van een representatieve groep van ruim zestig Nederlandse huisarsten in meer dan veertig praktijken.

Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8 procent van de bevolking en is representatief naar leeftijd, geslacht, regio en verdeling over stad en platteland.