DEN HAAG - Overvallers kunnen in Den Haag de komende tijd rekenen op een hardere aanpak. Dat heeft het korps Haaglanden donderdag laten weten. Daarvoor is een overvallenteam samengesteld, waarin ruim twintig rechercheurs samenwerken.

Ook wordt het toezicht op zogenoemde 'hot spots' verscherpt en gaat het korps potentiële daders ''dicht op de huid zitten''.

Het Openbaar Ministerie zegt verder bijzondere opsporingsmiddelen, zoals telefoontaps en de inzet van een observatieteam, te gaan inzetten en zwaardere straffen te gaan eisen.

Ook worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan.

Jozias van Aartsen

In de regio Haaglanden steeg het aantal overvallen in 2009 met 23 procent ten opzichte van 2008. Met deze aanpak willen burgemeester Jozias van Aartsen, hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en korpschef Henk van Essen deze vorm van criminaliteit keihard de kop in te drukken.

Het speciale team gaat extra surveilleren op plekken waar veel overvallen worden gepleegd. Daarnaast wil de politie zich met een persoonsgerichte aanpak richten op potentiële daders, zoals mensen die in het verleden al eens een overval, straatroof of diefstal met geweld hebben gepleegd.

Gewone inwoners

Volgens de politie zijn steeds vaker 'gewone' inwoners het slachtoffer van een woningoverval. Veruit het meerendeel van de overvallen vindt overigens nog steeds plaats op winkels.

De regio Haaglanden staat landelijk sinds 2004 op de vierde plaats waar het gaat om het grootste aantal overvallen, na Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Midden- en West-Brabant. Het merendeel van de overvallen concentreert zich in de stad Den Haag: van de 193 overvallen in heel 2009 vonden er 137 in de hofstad plaats. Delft staat op de tweede plaats, gevolgd door Zoetermeer en Rijswijk.