AMSTERDAM - Liquidatieverdachte Fred R. heeft in de gevangenis in Vught een bende van 27 medegevangenen gerekruteerd. Met zijn 'leger' zette hij volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een hele afdeling op tegen de bewakers.

Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van een rapport over de situatie.

R. zou onlangs een medegedetineerde in een wurggreep hebben genomen en bewakers hebben uitgedaagd met de woorden 'kom maar op'.

De atletisch gebouwde R. zou zich doorgaans niet agressief opstellen, maar zich een meester tonen in het 'gezagsondermijnend manipuleren' van medegevangenen.

Extreem vluchtgevaarlijk

Zelf klaagde R. volgens de krant eerder dat hem bepaalde vrijheden worden ontzegd die medegevangenen wel krijgen. Zo mag hij vaak niet naar de gemeenschapsruimte. Volgens de gevangenis zou dit zijn omdat hij 'zodanig subversief' is dat meer vrijheid niet nodig is. R. zou bovendien extreem vluchtgevaarlijk zijn.

Advocaat Peter Plasman zegt in de krant niet diep in te kunnen gaan op het rapport over zijn cliënt. "Het lijkt wel te zijn geschreven met een slok op, het staat vol schrijffouten. Mijn cliënt herkent zich hier totaal niet in. Ik beschik bovendien over zeer lovende rapporten over hem."