DEN HAAG - De beklaagdenbank in het Paleis van Justitie in Den Haag was woensdag te klein om plaats te bieden aan tien verdachten die tot de zogenoemde 'Pijnacker Noord-groep' worden gerekend.

De Zuid-Hollandse mannen, in leeftijd variërend van 19 tot 22 jaar, staan er tot en met dinsdag terecht voor groepsverkrachting, mishandeling, uitbuiting en mensenhandel.

Ze zouden tussen eind 2005 en voorjaar 2009 in Pijnacker, Delft en Den Haag een onbekend aantal minderjarige meisjes hebben misbruikt.

De politie kwam vorig jaar de omvangrijke zaak op het spoor toen filmpjes opdoken waarin de seksuele handelingen te zien waren.

Verklaringen

Het Openbaar Ministerie (OM) beschikt over de verklaringen van tien meisjes die veelal op aandringen van hun moeder vertelden wat was voorgevallen.

Het jongste slachtoffer was veertien jaar. De tien aangehouden verdachten beweren dat de meisjes vrijwillig meewerkten.

''Toen de politie kwam, was dat voor mij een donderslag bij heldere hemel'', zei de hoofdverdachte.

Loverboy

Hij trad volgens het OM op als loverboy, maakte in de bioscoop of bij de pizzatent kennis met meisjes, vervolgens had hij in een woonhuis of een kelderbox gemeenschap met hen en vervolgens besloot hij hen met zijn vrienden te delen.

Sommige meisjes werden vastgebonden, mishandeld en uitgekleed. ''Ze waren niet altijd gewelddadig, het waren vaak mooie praatjes'', zo verklaarde een van de slachtoffers aan de politie.

De meisjes waren veelal onder invloed van alcohol of drugs.

Filmopnamen

Tijdens de vermeende groepsverkrachtingen werden filmopnamen gemaakt met mobiele telefoons. Uit die beelden maakte de politie op dat er geen sprake van vrijwilligheid was geweest.

De hoofdverdachte hield vol zijn vriendinnen ''nooit geslagen, nooit geschopt of nooit pijn gedaan'' te hebben. Volgens hem zou zeker een van de meisjes uit rancune hebben gehandeld toen aangifte werd gedaan.

Een meisje trok haar aanklacht in; tijdens de zitting werd ontkend dat dat onder dwang was gebeurd.

Strafeis

Voorzitter Elianne van Rens van de meervoudige strafkamer zet het proces donderdag voort. Vrijdag formuleert het OM zijn strafeis.

Begin volgende week is ruimte gereserveerd voor de pleidooien van de advocaten.