AMSTERDAM - Geweld en onrecht, daar kon Rob Sitek niet tegen. Dat zei de weduwe van de 44-jarige man die vorig jaar op 5 juli op het Leidseplein in Amsterdam door een taxichauffeur tegen de grond werd geslagen.

Hij overleefde de klap niet. De vrouw las tijdens de behandeling van de rechtszaak woensdag een slachtofferverklaring voor. ''Het was een grote stoere vent die zich het leed van de wereld en mensen om zich heen aantrok.''

Agressief was hij volgens haar nooit en een probleem loste hij op met een geintje of een goed gesprek. Ze begrijpt dan ook niet hoe het op die vroege zondagochtend zo uit de hand heeft kunnen lopen.

Dochter

''Ik zie op tegen de dag dat onze dochter zal gaan vragen waarom dit is gebeurd. Want hoe kan ik iets uitleggen dat ik zelf niet begrijp? Papa wilde alleen maar naar huis.''

Sitek kreeg ruzie met de 38-jarige taxichauffeur Sidi Mohamed B. over de ritprijs, die hij te hoog vond. Volgens diverse getuigenverklaringen schreeuwden de mannen tegen elkaar en zou het latere slachtoffer B. hebben uitgescholden met woorden als ''kut-Marokkaan, ga terug naar je eigen land''.

Lastige situaties

De verdachte bevestigde dat op de zitting. Erg gevoelig was hij daarvoor niet, beweerde hij. ''Lastige situaties horen bij ons werk, het is normaal geworden.''

B. verklaarde eerder al dat zijn klap niet de oorzaak kan zijn van de dood van Sitek. Dat herhaalde hij woensdag voor de rechtbank. ''Het was een hele lichte klap.'' Die volgde nadat Sitek hem een klap of een duw had gegeven.

Verdedigen

''Het was een grote man, ik schrok en heb het gedaan om mezelf te verdedigen.'' De mogelijkheid om weg te lopen was er volgens B. niet. ''Het was heel druk op het Leidseplein omdat het sluitingstijd was. Iedereen kwam een taxi pakken.''

Het slachtoffer ging voor het eerst sinds tijden op stap met zijn broer. Ze dronken die avond veel bier. Toen zijn broer naar huis ging, wilde Sitek nog een broodje shoarma eten. Volgens verklaringen van zijn broer waren ze op het moment dat ze afscheid namen, rustig en relaxed.

Telefoontje

Wel vertelde de broer de rechter dat Sitek een paar minuten voor de fatale ruzie nog met de politie had gebeld, om zijn beklag te doen over de hoge ritprijzen die werden gevraagd om naar huis te worden gebracht. De politie zou vervolgens geadviseerd hebben naar de ME op het plein te stappen, zo meldt de Amsterdamse zender AT5.

Vechtsport

Tijdens de zitting spraken deskundigen onder meer over de rol van de 'vechtsportachtergrond' van B. Hij beoefende vroeger taekwondo en kickboksen. Volgens getuigen zag zijn klap er professioneel uit, Sitek ging meteen knock-out.

De verdachte ontkende dat dat een rol heeft gespeeld. De meningen van experts liepen uiteen. Donderdag komt het OM met haar eis en is het de beurt aan de verdediging.