ROTTERDAM - Bij een Zuid-Hollandse veehouder zijn dinsdag ten minste tweehonderd kadavers van schapen en lammeren aangetroffen. Daarvan was het grootste deel verstopt op het terrein, ingepakt in landbouwplastic. Dat maakte de Algemene Inspectiedienst (AID) woensdag bekend.

Enkele kadavers van pasgeboren lammeren werden in een stal aangetroffen.

De dieren waren niet verwaarloosd. Op de boerderij zijn nog levende dieren aanwezig: ongeveer zevenhonderd schapen, vierhonderd lammeren en ruim zeventig runderen. Die dieren verkeren in goede gezondheid.

Proces-verbaal

De veehouder heeft een proces-verbaal gekregen voor het belemmeren van AID-controleurs en voor het niet afvoeren van de kadavers naar een destructiebedrijf. De dode dieren zijn op kosten van de veehouder alsnog naar een destructiebedrijf gebracht.

De veehouder wilde volgens de AID niet vertellen waarom hij de dieren niet had laten afvoeren. ''Bij vergelijkbare zaken was geld meestal het motief. Veehouders moeten betalen voor de afvoer van dode dieren'', aldus een woordvoerder van de AID.

Verwaarlozing

Het vizier van de AID was al op de veehouder gericht. Deze heeft al eerder een proces-verbaal gekregen voor verwaarlozing van zijn vee en het schenden van destructiewetgeving. Die bepaalt dat dieren zo snel mogelijk verwerkt moeten worden in een destructiebedrijf.