DEN HAAG - De procedure op Schiphol bij het instappen van passagiers naar de Verenigde Staten is aangepast na de mislukte aanslag op een vlucht van Amsterdam naar Detroit.

Onderzoek wees uit dat de 23-jarige Nigeriaanse verdachte loog over de bagage die hij had laten inchecken.

Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer. De Nigeriaan had bij het gesprek met een beveiligingsbeambte gezegd dat hij twee stuks ruimbagage had. In werkelijkheid was dit niet zo. Sinds dit duidelijk is, wordt altijd gecontroleerd of beweringen over de bagage kloppen.

De Nigeriaan probeerde tijdens de vlucht op eerste kerstdag springstof tot ontploffing te brengen, maar mede door optreden van een Nederlandse passagier mislukte dit. Inmiddels is definitief duidelijk dat de man de explosieven niet op Schiphol heeft gekregen.

Bodyscan

Hirsch Ballin kondigde na de mislukte aanslag aan dat er op vluchten naar de VS bodyscans komen. Deze kunnen voorwerpen op het lichaam van de passagier waarnemen. Inmiddels zijn er zestig besteld. Naar verwachting kan Schiphol ze in het najaar in gebruik gaan nemen.

Op termijn moet voor alle vluchten vanuit Nederland deze vorm van controle komen, maar daarvoor moeten eerst Europese regels worden aangepast.