ROTTERDAM - De 25-jarige Asim B. moet van het Openbaar Ministerie (OM) worden opgenomen in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD).

Dat eiste de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam, waar B. terechtstaat voor opruiing tijdens het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland op 22 augustus vorig jaar.

Het OM beschuldigt B. ervan dat hij die avond anderen heeft opgezweept en heeft aangezet tot geweld tegen feestgangers en de politie. Diverse bezoekers van het dancefeest kregen rake klappen, aldus het OM.

Waarschuwingsschoten

Later die avond escaleerde het geweld zodanig dat politiemensen zich genoodzaakt voelden hun dienstwapen te trekken en waarschuwings- en gerichte schoten te lossen.

Bij de rellen raakten diverse mensen gewond en overleed een 19-jarige Rotterdammer door een politiekogel.

'Beestachtig gedrag'

Volgens het OM is B. een ''opruier pur sang''. Hij is bij de politie in Rotterdam al langer bekend als iemand die anderen opjut en zelf bedreigingen en beledigingen uit.

Vrijwel altijd is de politie het doelwit van zijn acties, aldus de aanklager, die hem ''beestachtig gedrag'' verwijt op de avond van het strandfeest. Justitie ziet B. als de aanstichter waardoor die avond de vlam in de pan is geslagen.

Zwijgrecht

De verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht. Alleen over zijn persoonlijke verleden wilde hij wel wat zeggen. Het strafblad van 25 pagina's is volgens B. iets van het verleden. ''Ik ben in de zeven maanden die ik nu vast zit een ander mens geworden'', zei B.

Het OM is gelooft dat niet. In eerdere zaken beloofde B. immers ook steeds van alles, zei de officier van justitie, maar dat kwam telkens niet van de grond. Het OM vindt dan ook dat het tweejarige, gesloten traject in een ISD de enige manier is om B.'s gedrag te veranderen.

Niet-ontvankelijk

Zijn advocaat Frank van Ardenne wil dat de rechtbank het OM niet-ontvankelijk verklaart. Het OM heeft volgens hem onterecht informatie over B. verstrekt aan het COT, dat de gang van zaken rond de strandrellen onderzocht.

Als de rechtbank daarin niet meegaat, moet B. worden vrijgesproken, vindt de raadsman. De verdachte ontkent dat hij iets strafbaars heeft gedaan bij Sunset Grooves.