LEEUWARDEN - De 39-jarige kinderontvoerder Hadi D. is dinsdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Hij kreeg de straf omdat hij zijn 12-jarige zoon Hamza aan het wettig gezag heeft onttrokken.

D. heeft op 10 juli 1999 zijn toen bijna 2-jarige zoontje Hamza weggehaald bij zijn moeder in Assen en ondergebracht bij familie in Algerije.

De rechtbank in Assen veroordeelde de man in september 2008 tot negen maanden cel. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als D. ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Het OM eiste twee weken geleden acht jaar cel. In 2000 en 2004 veroordeelde het gerechtshof in Leeuwarden de man al tot een celstraf van zes jaar voor hetzelfde feit.

Voortdurend

D. werd door het OM voor de derde keer aangeklaagd, omdat de situatie nog steeds is dat verdachte het kind onttrokken houdt aan het gezag. De ontvoering is bestempeld tot een zogenoemd voorturend delict.

Eerder kondigde justitie aan de man te blijven vervolgen tot hij ervoor zorgt dat Hamza terug is bij zijn Nederlandse moeder totdat het kind meerderjarig is.

Brief

Het Leeuwarder hof sprak de man vrij van valsheid in geschrifte. In mei 2008 bracht hij bij de rechtszaak voor de rechtbank een brief van een Algerijnse rechtbank als bewijs in, waarin stond dat hij al sinds 2005 geen gezag meer had over zijn Algerijnse zoon.

Dat document bleek vals. Het gerechtshof achtte, evenals de rechtbank in Assen eerder, niet bewezen dat de man kon weten dat het document vals was.