DEN HAAG - De politie heeft dinsdag op het terrein van de Iraanse ambassade in Den Haag tien mensen aangehouden. Zij waren tijdens een actie het hek rond de ambassade overgeklommen. Waarom ze dat deden, is nog niet bekend.

Er was in elk geval geen sprake van een aangekondigde demonstratie, meldde een woordvoerster van de politie. De actievoerders, vermoedelijk Iraniërs, haalden de Iraanse vlag op het terrein naar beneden.

Acht van de tien werden gearresteerd toen ze zich op een bijgebouwtje bevonden. De andere twee werden elders op het ambassadeterrein aan de Duinweg in de kraag gegrepen. Alle tien zitten nog vast en worden verhoord.

Het doel van hun actie is nog niet duidelijk. Eerder protesteerden Iraniërs tegen de gewelddadige onderdrukking van protesten van de oppositie in Iran tegen het huidige regime.

Veiligheid

Nederland is als gastland verantwoordelijk voor de veiligheid van buitenlandse diplomatieke posten en hun personeel in Nederland. Eventuele vernielingen betaalt Nederland, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is niet bekend of dinsdag schade is ontstaan. Woensdag is er een overleg gepland tussen de Iraanse ambassadeur, de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen en plaatsvervangend secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Monique van Daalen.

Vorig jaar zomer raakte de Chinese ambassade in Den Haag beschadigd door protesterende Oeigoeren. Nederland vergoedde die schade. In maart 2008 raakte het hek van de Chinese ambassade beschadigd tijdens een protest over de situatie in Tibet.