AMSTERDAM - De vijf jongeren die vorig jaar mei betrokken waren bij een opstand in de Zutphense jeugdgevangenis De Sprengen, hebben voor minstens 48 duizend euro aan schade aangericht.

Vanaf het dak van de inrichting bekogelden zijn politieauto's en een ambulance. Dat althans zei advocaat Pieter Pel dinsdag tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Zutphen.

Tijdens het incident op 12 mei 2009 werden ook agenten en medewerkers van de jeugdgevangenis met stenen bekogeld. De vijf verdachten, tussen de 17 en 20 jaar oud, wordt een poging tot zware mishandeling en vernieling ten laste gelegd.

De zaak tegen de twee meerderjarigen is op verzoek van de advocaten aangehouden tot 25 mei. Het proces tegen de andere drie verdachten vindt achter gesloten deuren plaats omdat zij minderjarig zijn. De strafeisen tegen hen wordt waarschijnlijk later op de dag bekend.

De zaak tegen de twee meerderjarigen is aangehouden omdat raadsman Pel onder meer wil dat een aantal medewerkers van de jeugdgevangenis als getuigen worden gehoord. Zij kunnen volgens de advocaat tekst en uitleg geven over wat er precies is gebeurd.

De 18-jarige cliënt van Van Pel ontkende tegenover de rechters bewust met stenen naar agenten te hebben gegooid. Hij stelt onder invloed van drugs te zijn geweest.

Ladder

De vijf jongens klommen rond 20.00 uur vanaf de eerste verdieping via een ladder naar het dak van de jeugdgevangenis. De ladder was nabij de jeugdinrichting achtergelaten vanwege werkzaamheden. Vanaf het dak gooiden de vijf volgens justitie onder meer stenen naar twee agenten en groepsleiders. Ook zou een betonnen voet van een bliksemafleider richting agenten zijn gegooid.

Twee politieauto's en een toegesnelde ambulance werden eveneens met stenen bekogeld. De aanleiding voor het incident was een ruzie over een radio die een van de jongeren moest inleveren na een straf die hij kreeg opgelegd.

Na enkele uren wist gevangenispersoneel twee van de vijf jongens over te halen naar binnen te gaan. Rond half twaalf 's avonds werden de laatste drie gedetineerden met een hoogwerker van de brandweer naar beneden gebracht.