AMSTERDAM - Ruim 13.000 mensen hebben sinds zaterdagavond via internet aangegeven dat ze de papieren Telefoongids niet meer hoeven te ontvangen. Dat heeft een woordvoerster van de gids dinsdag gemeld.

Het consumentenprogramma Kassa besteedde zaterdag uitgebreid aandacht aan de huis-aan-huisverspreiding van het papieren boekwerk.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelde dat de automatische verspreiding van de Telefoongids onder zeven miljoen huishoudens moet stoppen.

Het drukken van de zeven miljoen gidsen zorgt voor een half procent van alle papierconsumptie in Nederland. Uit een online onderzoek van Kassa bleek dat bijna 60 procent van de Nederlands de gids niet meer in de bus wil hebben. De papieren gids is ingehaald door internet, zo stellen veel respondenten.

Oudpapierbak

Ruim 30 procent van de 13.000 mensen die aan het online onderzoek van Kassa deelnamen, lieten weten de gids rechtstreeks in de oudpapierbak te gooien.

PvdA-parlementariër Van Dam wil dat de gids alleen nog bezorgd wordt bij mensen die er zelf om vragen. ''Op deze manier is het drukken en verspreiden van de Telefoongids een verspilling die niet meer van deze tijd is.''

Bonnetje

Een woordvoerder van de Telefoongids stelde in de uitzending dat via een bonnetje in de gids of via internet de gids is af te bestellen, zodat hij niet meer bezorgd wordt.

Dat hebben dus sindsdien 13.000 mensen gedaan. Volgens een zegsvrouw is dat een ''flinke stijging'' vergeleken met het aantal mensen dat zich normaal via internet afmeldt.