Terughalen troepen uit Uruzgan geoefend

DEN HAAG - Ruim zestienhonderd militairen doen van 12 tot en met 23 april mee aan een oefening voor het terughalen van Nederlands personeel en materiaal uit Uruzgan.

Het ministerie van Defensie maakte maandag bekend dat de oefening Uruzgan Integration van de Redeployment Task Force (RDTF) plaatsvindt binnen de vierhoek Wezep, Nijmegen, Utrecht en Huizen.

Aan de oefening doen het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL), een compagnie van 11 Infanterie bataljon Luchtmobiel, een compagnie van het Korps Mariniers en een compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo mee.

De militairen gaan vooral te werk op diverse oefenterreinen van Defensie.

Rol overnemen

Het is nog niet duidelijk hoeveel materieel er terug naar Nederland moet komen en de hoeveelheid spullen die in Uruzgan blijft. ''Dat hangt af van het land dat onze rol gaat overnemen en welke spullen dat land wil hebben'', aldus zegsman majoor Jan Venekamp.

''We hebben voor de oefening gekozen voor de moeilijkste optie. Alles wat straks kan achterblijven maakt het alleen maar makkelijker.''

Ervaring

De echte terughaaloperatie gaat minimaal een half jaar in beslag nemen, hoewel er rekening wordt gehouden met een uitloop van enkele maanden.

Bij de oefening worden ook militairen ingezet die in Uruzgan hebben gediend. ''Die ervaring kunnen we mooi meenemen.''

Kabinet

Het kabinet viel eind februari over de vraag of de missie in Uruzgan verlengd moest worden. De missie eindigt nu op 1 augustus. Alle militairen van de Task Force Uruzgan (TFU) zullen in december terug zijn in Nederland.

De terughaaloperatie gaat minimaal een half jaar in beslag nemen, hoewel er rekening wordt gehouden met een uitloop van enkele maanden.

Twee keer zo duur

De terugtrekking van Nederlandse militairen en hun materieel uit de Afghaanse provincie Uruzgan valt twee keer zo duur uit als was begroot. Defensie ging er aanvankelijk van uit dat daarvoor 115 miljoen euro nodig zou zijn, maar denkt nu dat het 229 miljoen euro gaat kosten.

Wie Nederland opvolgt in Uruzgan, is nog steeds niet duidelijk. Naar verwachting hakt de NAVO daarover deze maand de knoop door.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie