Attractieparken hebben last van slecht weer

EINDHOVEN - Veel attractieparken hadden tijdens het lange paasweekeinde last van het slechte weer. Vooral op de regenachtige Stille Zaterdag en eerste paasdag bleven de bezoekersaantallen bij veel parken achter bij die van vorig jaar.

Toen waren de paasdagen de warmste in een kwart eeuw.

De Club van Elf, de veertien leden tellende belangenvereniging van attractieparken, liet maandag weten desondanks tevreden terug te kijken op de paasdagen. ''Een prima start van het attractieseizoen'', stelde de organisatie.

Vooral de attracties in de openlucht, zoals dierentuinen en pretparken, waren door het buiïge weer uit de gratie bij dagjesmensen, evenals de Haagse miniatuurstad Madurodam.

Woonboulevards

Madame Tussauds profiteerde juist van het gebrek aan zonneschijn. Het wassenbeeldenmuseum in Amsterdam verwelkomde op alle dagen flink meer gasten dan vorig jaar.

De woonboulevards hebben met Pasen goede zaken gedaan, mede door de matige weersomstandigheden. Zo konden Villa Arena in Amsterdam en het Alexandrium in Rotterdam rekenen op fors meer bezoekers dan vorig jaar rond deze dagen.

Toeristen

Ongeveer 800.000 buitenlandse toeristen hebben de paasdagen in Nederland doorgebracht, meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag. Dat zijn er 50.000 minder dan vorig jaar. Het NBTC wijt de daling aan het vroege tijdstip waarop Pasen dit jaar viel en de wisselvallige weersverwachting.

Het aantal Nederlanders dat met Pasen in eigen land eropuit ging, becijfert het toerismebureau op ongeveer 250.000, net zoveel als vorig jaar.

Duitsland

Zowel het aantal buitenlandse toeristen als het aantal Nederlanders dat in eigen land vertier zocht, is conform de verwachting die het NBTC voor de paasdagen naar buiten bracht. De organisatie schat dat de buitenlandse toeristen voor zo'n 100 miljoen euro aan inkomsten zorgden.

Het merendeel van de buitenlandse toeristen kwam uit Duitsland. In steden als Amsterdam en Den Haag lieten zich ook veel Spanjaarden zien.

Oost-Europa

Een aantal attracties registreerde ook een toename van bezoekers uit Oost-Europa en Keukenhof was positief over het hoge aantal bezoekers uit China en Rusland, aldus het NBTC.

Het bureau meldt verder dat hotels en bungalowparken goed bezet waren, campings beleefden door het weer een magere Pasen. In Amsterdam deden de hotels het iets beter dan vorig jaar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie