AMSTERDAM - De wegens seksuele marteling van en moord op drie jonge meisjes tot levenslang veroordeelde moordenaar Koos H. mag in zijn cel in een tbs-kliniek naar pornofilms kijken. Dat blijkt zondag uit het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

In de brief die H. schreef naar zijn in Thailand wonende jeugdvriend Nico van Empel stelde H. daarover zelf verbaasd te zijn.

''Merkwaardig'', aldus H. in de brief, waarin hij Van Empel vraagt hem meer seksfilms te sturen, ''het liefst met tieners''.

Fraude

Van Empel, zelf herhaaldelijk veroordeeld voor fraude en oplichting, treedt op als infiltrant in de serie van drie uitzendingen van De Vries, waarin met een verborgen camera opnamen werden gemaakt in de tbs-cel van H. De Vries belooft ''schokkende onthullingen'', en gaf daarvan zondag een voorzet.

In een briefwisseling met Van Empel schrijft H. onder meer dat hij weet hoe het zit met de moord op twee Zweedse meisjes die destijds in de Ardennen gevonden werden. De moord werd nooit opgelost, maar H. was in beeld als verdachte. H. schrijft nu dat hij het zelf niet heeft gedaan, maar weet wie de moorden wel op zijn kerfstok heeft.

Tbs-kliniek

H. werd begin jaren tachtig tot levenslang veroordeeld, zonder tbs. De reden dat hij tegenwoordig toch in een tbs-kliniek zit zou te danken zijn aan de uiteindelijke bekentenis van de moord op de drie meisjes Tialda Visser (12), Edith Post (11) en Emy den Boer (18), zo schrijft H. aan zijn jeugdvriend. H. zat in de zwaarbeveiligde tbs-inrichting in Vught, maar is inmiddels overgeplaatst, aldus De Vries.

De Vries stelt in zijn programma dat een vice-president van de Haagse rechtbank achter de schermen heeft opgetreden als een soort helper van de kindermoordenaar. De rechter zou H. aan een andere advocaat hebben geholpen, zou hem zijn rijbewijs hebben laten halen en zou hem thuis en in de cel hebben opgezocht.

Een kort geding aangespannen door de advocaten van H. kon de eerste uitzending door De Vries niet tegenhouden. Vrijdag beslist de rechter over de andere twee uitzendingen, waarin de camerabeelden te zien zullen zijn.