
Kort geding tegen Peter R. de Vries
Daarmee willen ze voorkomen dat uitzendingen met onthullingen over H., waarvan de eerste voor zondag geprogrammeerd staat, op de buis komen.
Dat schrijft De Vries vrijdag op zijn website. De misdaadverslaggever kondigde een dag eerder aan dat een verborgen camera-actie in de tbs-cel van H., waarbij een jeugdvriend van de man als infiltrant functioneerde, tot ''schokkende onthullingen'' heeft geleid.
De advocaten van H., die wegens seksuele marteling van en moord op drie jonge meisjes in de jaren tachtig tot levenslang werd veroordeeld, vinden dat de uitzendingen onrechtmatig tot stand zijn gekomen en dat ze inbreuk maken op de privacy van de man.
Ze eisen daarom volgens De Vries dat de verslaggever al het materiaal over H. aan hen afstaat en dat hij 1 miljoen euro betaalt als hij het toch uitzendt.
Eis
De zaak dient vrijdagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam. Namens De Vries heeft zijn advocaat J. Schaap de eis van de hand gewezen.
De persvrijheid weegt volgens haar in dit geval zwaarder dan de belangen van H., de langstzittende tot levenslang veroordeelde in Nederland.
Volgens Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is het in principe verboden om in een woning of niet voor het publiek toegankelijke plaats heimelijk beeldopnames te maken.
De rechter moet volgens hem bepalen of het belang van vrije nieuwsgaring in bepaalde gevallen zwaarder weegt.
Beeld
''Ik denk dat de rechter het niet genoeg zal vinden als de kijker een beeld krijgt van de man Koos H.'', zegt Buruma. ''Het is iets anders als er bijvoorbeeld andere delicten worden opgebiecht of een schandelijk handelen binnen de tbs-inrichting.''
Het ministerie van Justitie wil tot de uitspraak van de rechter nog niet reageren.