DEN HAAG - De inzetbaarheid van de helikoptervloot van Defensie is onvoldoende. Bij vier van de zes types zijn dagelijks minder toestellen beschikbaar dan Defensie nodig vindt om de taken te kunnen uitvoeren.

Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De verminderde inzetbaarheid komt doordat er vertraging is in het onderhoud. De toestellen hebben meer last van slijtage door veroudering of doordat er tijdens de missie in Afghanistan stof en zand in de toestellen is gekomen.

Bovendien is er een tekort aan reserveonderdelen en aan ervaren technisch personeel.

De Vries stelt dat er vorig jaar een plan van aanpak is gemaakt en voor de Chinook, de Cougar en de Apache extra onderdelen zijn besteld. Door de tijdelijke stop op nieuwe bestellingen vanaf 20 januari kunnen echter geen nieuwe reservedelen meer besteld worden.

Dat haalt de inzetbaarheid van deze drie typen de komende tijd verder omlaag. De inzet van deze toestellen in Afghanistan is echter wel gewaarborgd, aldus De Vries.

Eind vorig jaar had de luchtmachtleiding al zorgen geuit over de vloot. Alleen de types Search and Rescue-helikopters AB-412 en de Alouette III-helikopters zijn op orde.