AMSTERDAM - Minder rijksambtenaren is onder Nederlanders de populairste van de donderdag gepresenteerde bezuinigingsvoorstellen. Ook het verminderen van ontwikkelingshulp kan rekenen op veel steun.

Het verhogen van het eigen risico in de zorg tot 775 euro zien de meeste mensen juist niet zitten.

Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder tienduizend leden van het opiniepanel van het televisieprogramma.

Twintig werkgroepen van ambtenaren presenteerden donderdag voorstellen om 36 miljard euro per jaar te bezuinigen. Zo is onder meer versoepeling van het ontslagrecht en beperking van de hypotheekrenteaftrek voorgesteld.

Eigen risico

De deelnemers aan het onderzoek mochten maximaal vijf bezuinigingsmaatregelen aankruisen. Twee op de drie kruisten minder overheidsdienaren aan. Daarnaast ziet 55 procent wel wat in het verminderen van de ontwikkelingshulp en vijftig procent in het inkrimpen van het leger.

Van de deelnemers gaf verder 68 procent aan niets te zien in de verhoging van het eigen risico in de zorg tot 775 euro. Beperking van het basispakket in de zorg ziet 58 procent niet zitten.

De versobering van de AWBZ staat op de derde plek van impopulaire maatregelen. Van de deelnemers kruiste 38,6 procent dit voorstel aan.