DEN HAAG - De Stichting Loterijverlies heeft bij de rechtbank in Den Haag niet hard kunnen maken dat de Staatsloterij in haar reclame misleidend is geweest.

De stichting heeft te weinig bewijzen op tafel gelegd om het standpunt te onderbouwen dat de kansspelorganisatie deelnemers zand in de ogen heeft gestrooid, zo maakte de rechtbank woensdag bekend.

De Staatsloterij hoeft dan ook niet te rectificeren, vindt de rechter. Ook de andere eisen van Loterijverlies heeft de rechtbank afgewezen.

Verkeerd beeld

In de stichting zijn 23.000 personen verenigd die vinden dat zij gedupeerd zijn door de Staatsloterij. Die 'gedupeerden' willen hun geld terug, omdat de overheidsloterij hun een verkeerd beeld zou hebben voorgespiegeld van de winkansen.

Tot 2008 trok de Staatsloterij winnaars uit alle beschikbare loten, ook uit lotnummers die niet waren verkocht. Een prijs die viel op een niet-verkocht lot, kon niet worden uitgekeerd.

Inmiddels trekt de loterij alleen winnaars uit verkochte loten. Loterijverlies vindt dat de Staatsloterij duidelijker had moeten aangeven wat de spelregels waren.

Teleurgesteld

Loterijverlies is bijzonder teleurgesteld in het vonnis, zo liet de stichting weten. ''De rechtbank oordeelt dat er inderdaad foutief gecommuniceerd wordt door de Staatsloterij over de aantallen grote prijzen die uiteindelijk worden uitgekeerd'', aldus de stichting.

''De consument had dat kunnen weten omdat het in het spelreglement staat. Maar daarin staat alleen dat de hoofdprijs niet gegarandeerd is. Dat zegt natuurlijk nog niks over het bestaan van andere prijzen.''

Weerleggen

De gedupeerdenstichting vindt de uitspraak tegelijkertijd positief, omdat de redeneringen van de rechtbank ''relatief eenvoudig te weerleggen zijn''. De Stichting Loterijverlies gaat dan ook in hoger beroep.