AMSTERDAM - De Belgische politiek steunt unaniem een plan om het dragen van de boerka en nikab in het openbaar te verbieden in heel België. De parlementscommissie voor Binnenlandse Zaken heeft woensdag voor het plan gestemd.

Naar verwachting stemt het voltallige parlement half april ook in met het voorstel van Waalse liberale parlementsleden.

Dan zou België het eerste Europese land zijn met een nationaal verbod op de kleding die het gehele lichaam en bijna het hele gezicht van islamitische vrouwen bedekt.

De Belgische politici vinden dat identificatie niet mogelijk is door de verhullende kleding.

Vrijheid

Moslims in België bestrijden het aankomende verbod. ''Het dragen van een gezichtsbedekkende sluier is een vrijheid van elk individu'', vindt Isabelle Praile, vicevoorzitster van de belangenorganisatie Moslim Executieve.

Minirokken

De moslims waarschuwen dat het verbod een gevaarlijk precedent kan scheppen. ''Vandaag is het de gezichtsbedekkende sluier, morgen zijn het de tulbanden van de Sikhs, daarna zijn het misschien de minirokken.''

Praile reageert op de stemming in de parlementscommissie Binnenlandse Zaken eerder op de dag om de boerka en nikab nationaal te verbieden op openbare plaatsen.

Boete

Naar verwachting stemt het parlement 22 april in met het verbod. België is dan het eerste Europese land met zo'n nationaal verbod, hoewel enkele gemeenten al wel zelf de boerka's hebben verbannen.

Volgens het wetsvoorstel van de Waalse socialisten lopen boerkadraagsters kans op een boete van 250 euro of veertien dagen cel.