DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de deelnemers aan de ANWB-peiling over de kilometerheffing is voorstander van een vorm van rekeningrijden.

Van de 440 duizend leden en niet-leden die de enquête invulden, gaat 68 procent akkoord met de vervanging van de wegenbelasting door een gebruiksafhankelijke heffing.

De deelnemers hoefden geen ja of nee te zeggen, maar kregen verschillende stellingen voorgelegd. Daaruit bleek onder meer dat de meeste mensen het redelijk vinden als voor een schonere auto minder hoeft te worden betaald.

Spitstarief

Het kastje in de auto dat het gebruik bijhoudt, wordt echter afgewezen. Dat geldt ook voor een apart spitstarief, dat volgens leden onrechtvaardig en ineffectief is omdat automobilisten vaak geen keus zeggen te hebben voor het rijden in de spits.

De enquête was al snel beladen omdat verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) aangaf de aanbevelingen van de ANWB-leden over te nemen.

De minister werd onder meer verweten ondemocratisch te handelen door alleen te luisteren naar de ANWB-leden en de Tweede Kamer buitenspel te zetten.

Later slikte Eurlings zijn woorden deels in. De ANWB stelde de enquête ook open voor niet-leden.

Waardevol

De ANWB noemt de uitkomsten van de peiling zeer waardevol, ondanks dat de kilometerheffing onzeker is sinds de val van het kabinet. De politici die zich er na de verkiezingen over gaan buigen, kunnen er volgens de belangenvereniging hun voordeel mee doen.